hagyományos magyar népzene

2020.06.25. 16:00

Idén is megszervezik a Balatonfüredi Prímásversenyt

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Balatonfüredi Prímásversenyt az Anna-fesztiválon július 21-én és 22-én.

Kovács Erika

Balatonfüredi Prímásverseny Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják július 6-ig, közölték a szervezők.

Balatonfüred önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszéke prímásversenye a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsöknek szól. Pályázhat a táncház mozgalomban ténykedő, az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. évét, de még nem múlt el 35 éves.

A színpadi versenyt július 21-én és 22-én tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A versenyen minden prímásnak két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot kell bemutatnia, egyenként öt-öt percben. A kötelező versenyszámokban a versenyzőktől széki és gömöri összeállításokat kérnek, a szabadon választott versenyszámban a Kárpát-medence népzenéjéből választhatnak. A szervezők gondoskodnak színvonalas kísérő zenekarról. Az első három díjazott pénzjutalmat kap.

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei: Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta. A legjobb produkciókból és a meghívott előadók műsoraiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren, a nagyszínpadon július 22-én 21 órától.

A versenyre pályázni július 6-án 12 óráig lehet, a részletek a Hagyományok Háza honlapján olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában