Reneszánszát éli a község

2020.06.13. 07:00

Jubiláló tájház és új nosztalgiamúzeum Bakonybélben

Fél évszázad a hagyományokért mottóval, alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából új bemutató nyílt a tájházban. Az ünnepséggel együtt nyitották meg az udvari felújított torkospajtában a Taki Játék- és Nosztalgia­múzeumot.

Müller Anikó Hanga

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A kettős ünnep kapcsán Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere köszöntőjében kiemelte, a falu vezetése, felismerve a tájháznak az idegenforgalomban és a falu életében betöltött szerepét, elkötelezetten támogatja a működését. Az egykori Haspray család lakóháza élő bemutatóhely, mely emberközelbe hozza a helyi értékeket. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az értékőrzés fontosságáról szólt.

– Az utolsó pillanatban vagyunk a helyi értékek összegyűjtése terén, melyek ma még megmenthetők és átadhatók az utókornak. Fontos a falu kincseinek bemutatása az idelátogatók számára is – fogalmazott Kovács Zoltán.

– Bakonybél a reneszánszát éli, megújult az ezeréves monostor, és sok infrastrukturális beruházás történt az utóbbi időben – hangsúlyozta Kovács Zoltán. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a játék mindannyiunk életének része, kordokumentum, gyűjtése és bemutatása tiszteletre méltó tevékenység. Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a tájházak szerepét emelte ki.

Jobbról Márkus Zoltán, Baloghné Uracs Marianna, Péterváry-Szanyi Brigitta és Kovács Zoltán a bakonybéli nosztalgiamúzeumban Fotó: Penovác Károly/Napló

– Mint kis múzeumok, a tájházak a településekhez kötődve őrzik és bemutatják azok múltját, hagyományait. Ez azért fontos, mert ha nem ismerjük a gyökereinket, nem tudjuk, merre tartunk. Hagyományaink által kötődünk a helyhez, ahol születtünk, ahol élünk, és ezek nemzeti identitásunkat is erősítik. Ugyanakkor fókuszul szolgálhatnak közösségi összejövetelekhez, segítik a generációk kapcsolódását – mutatott rá a múzeumigazgató.

Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának igazgatója a nosztalgiamúzeum anyagának tulajdonosáról, Takács Jánosról, valamint az 1960-as, 70-es, 80-as évek életérzését idéző játékokról, tárgyakról szólt. Kitért az állampárti időkre, a gulyáskommunizmusra, a társadalom tagjainak a hatalommal szembeni cinkos összetartására, illetve a hiánygazdálkodásra, mely a művészetekben is megjelent, jó például erre A tanú című film vagy éppen Örkény egypercesei.

– Ezt a világot eleveníti fel ez a lenyűgöző kiállítás. A több ezer tárgy felidézi a kor mindennapjait. A pedálos autók, a dömperek, a Gazdálkodj okosan! társasjáték, a zenegép, a kotyogós kávéfőző. A kiállítással kapcsolatban arról is érdemes beszélni, melyek azok a dolgok, amelyeket minden változás ellenére meg kell tartanunk: a család, a közösség összetartása, a segítőkészség, a tisztesség, a tudás értéke – mondta Baloghné Uracs Marianna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában