A mozik közönsége még eléggé óvatos

2020.06.23. 14:00

Kinyitottak a kertmozik a Balaton északi partján

A kertmozik forgalmára is erősen rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, a tavalyi forgalomnak a tizedével, vetítésenként mindössze öt-hat nézővel üzemelnek a szabadtéri mozik.

Tóth B. Zsuzsa

A kertmozik forgalma még meglehetősen alacsony

Fotós: Pesthy Márton/Napló

Jó hír viszont, hogy a korlátozás mostanra a mozik tekintetében is megszűnt, a nézők azonban így is óvatosak.

Pálffy Géza, a balatonfüredi városi mozi és a révfülöpi kertmozi tulajdonosa úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a kertmozik egyre népszerűbbek, a járvány miatt azonban a korlátozás eltörlése után is óvatosak a nézők. Ha csak lehet, nem ülnek közel egymáshoz.

Június közepétől augusztus végéig vannak nyitva a Balaton északi partján a kertmozik. Az északi parton Révfülöp mellett Balatonakaliban, Fövenyesen és Csopakon van kertmozi a megyében, Zala megyében Vonyarcvashegyen van mozi.

– A révfülöpi korábban, a fövenyesi és az akali mozi a múlt hétvégén nyitott, a csopaki a hónap végétől vetít. A balatonfüredi városi mozi még zárva van. A vetítések során a nézőtéren másfél méteres távolságot kellett eddig tartani, ezért csak a jegyek harmadát adhattuk el. Azonban ezt betartani eddig nem okozott gondot, hiszen míg tavaly ilyenkor 50–60 néző ült be esténként egy filmre, addig idén ennek a számnak a tizede mozizott mostanáig. A premiereken ugyan telt ház volt tavalyig, idén azonban egyelőre olyan nincs, mert a nagy forgalmazók dobozban tartják a filmjeiket. A korlátozások miatt eddig nem adták ki például az új James Bond-filmet vagy a Top Gunt. Azt mondták, hogy addig nem lesz másként, amíg korlátozások vannak a nagy államokban, például Amerikában, Franciaországban. Ezért nálunk eddig filmmúzeum volt, elkezdtük a 2019-es, régi filmek és a kisebb forgalmazók filmjeinek vetítését. Nem tudom, meddig lehet ezt így csinálni, mert premier nélkül nem mozi a mozi.

A kertmozik forgalma még meglehetősen alacsony
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Próbálkozunk az újraindítással, miközben a mozicsatornák virágoznak a kábeltelevízión. Potenciális helyzetük befolyásolja a filmforgalmazás további irányát. A mozik létjogosultsága nem szűnik meg, csak éppen átértékelődött most minden. Korábban a filmek megjelenésétől számított első három hónapban csak a mozikban láthattuk azokat, de nem tudni, hogyan lesz ezután. Az új filmek hiánya miatt sincs mozilátogató, és a vírus miatt is félnek még sokan. Ha el is indultak a táborok, csak kis létszámmal, a nyaralók szintén kevesebben vannak egyelőre, mint a korábbi évek ezen időszakában. A hétvégi turizmus a jellemző, akinek itt, a Balatonnál van nyaralója, az olyankor itt van, és keresi a szórakozási lehetőséget – nyilatkozta lapunknak Pálffy Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában