Empátia és hivatástudat

2020.06.06. 07:00

Buknicz Erzsébet harminc éve tanítja a gyerekeket

Akinek van gyermeke, pontosan tudja, mit jelent a jó pedagógus.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

Meghatározza, hogy gyerekünk szereti vagy utálja-e az iskolát, hogy jó képességi ki tudnak-e bontakozni. Talán az első évek a legfontosabbak, hiszen itt dől el a gyerek tanuláshoz való viszonya. Itt veszíti el, vagy növeli bizalmát a felnőttekben. Szülőként féltőn és tele bizalommal adjuk egy szinte idegen kezébe gyerekünk, és reménykedünk, hogy lesz olyan tanítója, tanára, akire szeretettel emlékezik.

Buknicz Erzsébet harminc éve kezdte pályáját a veszprémi Báthory iskolában, 22 éve vesz részt az iskola Kék madár programjában. Három éve dolgozik együtt Szabó Komáromi Beátával, aki tíz éve Sopronban kezdte a tanítói pályát, és három éve költözött férjével és kisfiával a térségbe. Velük beszélgettünk tanításról, gyerekekről, hivatásról.

- Teljesen mások a mostani gyerekek, a világ nagyot változott az elmúlt évtizedekben, és a világgal együtt a gyerekek is változtak. Rengeteg technikai újdonság került az oktatásba is, és fejlődött a képzés is. Általában Minden családban van otthon számítógép, a gyerekek kétévesen kezelik a tabletet, és nekünk, idősebb pedagógusoknak muszáj követni a technikai fejlődést. Folyamatosan felül kell vizsgálnunk a tanulási tartalmakat is, ma már nehezen tudnánk ugyanazokat az olvasmányokat tanítani, mint régen. Azt érezzük, hogy az oktatásban évről-évre még szemléletesebben, színesebben kell tanítanunk, alkalmazkodnunk kell a felgyorsult élethez. A gyerekek gyorsabb visszaigazolásokat várnak, és ha lépést tudunk tartani a technikai lehetőségekben, akkor jobban megértjük a gyerekek igényeit is – kezdi Buknicz Erzsébet.

- Érdekes, hogy milyen gyorsan változnak a gyerekek. Amire végigviszünk egy osztályt elsőtől negyedikig csak négy év telik el, mégis az új elsőseink teljesen mások, mint az előző osztály gyermekei voltak. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabbak, vagy, hogy folyamatosan nehezedik a terep, csupán annyit, hogy változnak. Minden új generációhoz meg kell találni a megfelelő módszert. Ami négy éve bevált, az most már nem biztos, hogy működik. A szülő- gyerek-pedagógus hármas egysége nagyon fontos a nevelés során. A családok élete folyamatosan változik, ehhez nekünk is alkalmazkodni kell – teszi hozzá Szabó-Komáromi Bea.

Buknicz Erzsébet harminc éve kezdte a pályáját, Szabó-Komáromi Bea tíz éve tanít Fotó: Sági Ági/Napló

- Mi egy alternatív pedagógiai program szerint tanítunk, de az oktatás alapvetően tanítófüggő. Már a hagyományosan működő iskolákban is alkalmaznak modern pedagógiai módszereket. Minden pedagógus kreatív, önfejlesztő módon igyekszik megtalálni a hozzá közel álló hatékony oktatási formákat. Mi itt a Kék madárban nem adunk jegyeket, hanem négy éven keresztül szövegesen értékeljük az egyéni fejlődést, projektoktatással, kooperatív formában, differenciálva dolgozunk a tanórákon – hangsúlyozta Buknicz Erzsébet.

- Én azért választottam ezt a hivatást, mert szerettem iskolába járni, mindig vonzott az iskola világa. A mai napig, ha belépek a kapun, otthon vagyok, beszippant ez a különleges légkör, ami a gyerekek között van, elfelejtek minden mást. Megérkezem, teszem a dolgom, és sosem nézem meg hány óra van. Ha akadnak is olykor nehézségek, a gyerekek szeretete kárpótol bennünket – mondja Szabó- Komáromi Bea.

- Én már gyerekként is tanítani akartam, ezért léptem erre a pályára. A szakma erkölcsi elismerése szerencsére nem változott, úgy érzem, hogy a szülők elismerik a munkánkat. A hivatás egyik legjobb része, amikor érezzük a gyermek és a szülő bizalmát. A szakma társadalmi megbecsültsége régen nagyobb volt, bár az elmúlt néhány hónap nehézségei és ezek megoldásai talán javítottak ennek megítélésén. A szülők megtapasztalták azokat a problémákat, melyekkel mi bajlódunk a mindennapokban, és talán ennek előnye is lesz. Nekünk is hiányoznak a gyerekek, az nagyon jó érzés, amikor 26 szempár csüng az emberen. Ezért érdemes pedagógusnak lenni! – fejezi be Buknicz Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában