Újranyit a veszprémi könyvtár, három nap „karantén” vár a visszavitt könyvekre

A Magyar Közlöny szombati számában jelent meg az a kormányrendelet, amely június 15-től lehetővé teszi a könyvtárak újranyitását.

Marton Attila

Belépéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata és a szájmaszk viselése

Fotó: Penovác Károly/Napló

Schreiber Márta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, a központi könyvtár keddtől fogadja ismét az olvasókat, egyelőre azonban nem lehet még igénybe venni minden szolgáltatást. A könyvtárban pillanatnyilag csak a kölcsönzést működtetik – ez a könyvekre és a zeneműtári dokumentumokra is érvényes –, a gyermek- és ifjúsági részleg, a helyismereti gyűjtemény és az olvasóterem még nem látogatható.

A gyermekkönyvtárból az elmúlt hetekben megszokott módon, előzetesen – telefonon vagy e-mailen – leadott kérésekkel lehetséges a kölcsönzés. Az intézmény keddtől péntekig 9 és 17 óra között tart nyitva a nyár folyamán, szigorú óvintézkedések mellett. Az igazgatóhelyettes elmondta, az újranyitás szabályainak meghatározásakor részben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szakmai ajánlásait vették figyelembe: a szájmaszk viselése és kézfertőtlenítő használata kötelező, és a látogatóknak meg kell tartaniuk a másfél méter távolságot egymástól, ugyanakkor életkorra vonatkozó látogatási idősávot nem vezetnek be.

Belépéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata és a szájmaszk viselése
Fotó: Penovác Károly/Napló

A visszavitt könyveket és dokumentumokat három napra „karanténba” rakják, és ennek letelte után kölcsönözhetők ki. Schreiber Márta kitért arra is, a könyvtári beiratkozások érvényességét mindenkinél meghosszabbították három hónappal.

A következő hetekben az intézmény fiókkönyvtárai is újranyitnak. A Március 15. úti és a Dózsavárosi fiókkönyvtár hétfőn megnyitott (utóbbi nyitvatartásáról a honlapról tájékozódhatnak az érdeklődők), míg a Cholnoky-lakótelepi könyvtár június 29-től várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában