Kollár Kálmánra emlékeztek

2020.07.02. 07:00

Kórustagok találkoztak az egykori karnagy halálának évfordulóján

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság Kollár Kálmán karnagyról halálának nyolcadik évfordulóján a panteonbeli emléktáblájánál koszorúzással emlékezett.

Balla Emőke

A panteonbeli táblánál emlékeztek a kórus egykori karnagyára. Elöl Szamosi Attila és Demel Eszter

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kollár Kálmán karnagy, ének–zene, hegedű–szolfézs tanár 1955-től a Veszprémi Állami Zeneiskola, későbbi Csermák Antal Zeneiskola hegedűtanára volt, 1973 és 1987 között megyei szakfelügyelő, 1962-től 1970-ig a veszprémi városi tanács művelődési osztályán népművelési felügyelőként dolgozott.

1963-tól a Liszt Ferenc Kórus, 1993-tól Kórustársaság, 1974 és 1984 között a Kállai Éva Gimnázium kórusának, 1960-tól 1970-ig a Bartók Férfikar, az 1973–1985-ös években a péti Munkásénekkar karnagya volt. Hegedűpedagógusi munkájának eredményeként tanítványai számtalan díjat nyertek rangos versenyeken, többen közülük művészi pályára léptek. Kórusaival tevékeny részt vállalt a zenei nevelésből, a zenekultúra terjesztéséből.

A Liszt Ferenc Kórussal itthon és Európa számos országában versenyeken, fesztiválokon kiemelkedő eredménnyel vett részt. Az 1984-ben általa elindított és kétévente megrendezett Veszprémi Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Találkozók sorozatának elindításával hagyományt teremtett. A Liszt Ferenc Kórussal négy hanglemeze jelent meg, egyebek mellett CD-n közreadták Kodály Zoltán összes vegyes kari művét. A karnagy megkapta Veszprém Megye Érdemrendjét, Veszprém és Lovászpatona díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja.

A panteonbeli táblánál emlékeztek a kórus egykori karnagyára. Elöl Szamosi Attila és Demel Eszter
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság szakmai és művészeti vezetője 2012. július 7-én, nyolcvanéves korában halt meg. Hátrahagyta emlékét, munkásságát, a betegágyán elhangzó mondatot: „Drágáim, maradjatok együtt, ne hagyjátok abba az elkezdett gyönyörű munkát.” A kórustagok a karnagy halálának évfordulóján minden évben koncerttel, koszorúzással emlékeznek. A hangverseny idén elmaradt, a panteonbeli emléktáblánál azonban egy művet elénekelt az énekkar. Szamosi Attila, a Liszt Ferenc Kórustársaság elnöke személyes hangú megemlékezésében idézte fel Kollár Kálmánt, Pintér Imre lovászpatonai polgármester a település díszpolgáráról mondott pár szót. A karnagy a Szent Mihály-székesegyházban nyugszik. A vasárnap esti mise után a kórustagok egy-egy szál rózsával mentek a sírjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában