százötven éve született

2020.07.24. 11:30

Cholnoky Jenőre emlékeztek a Kossuth utcai „ménkűfogós” háznál

A híres földrajztudósra, Cholnoky Jenőre emlékeztek a veszprémiek születésének 150. évfordulóján a szülőházán elhelyezett emléktáblánál. Felidézték a földrajztudós példaértékű munkásságát.

Rimányi Zita

20200723 Veszprém kossuth utca. Cholnoky Jenő szülőházánál megemlékezés Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

„Alkotó, aktív életével Cholnoky Jenő példát mutatott. Kiérdemelte, hogy az utókor összegyűljön emlékezetére. Családjában több olyan személyiség is volt, aki egyedit, különlegeset, országosan elismerésre méltót hozott létre. Mi pedig, ha igyekszünk felnőni a nagy elődökhöz, akkor jó úton járunk” – hangzott el a megemlékezésen, amit a városi önkormányzat és a megyei honismereti egyesület szervezett a tudós Kossuth utca 7. szám alatti szülőházánál a napokban.

Brányi Mária alpolgármester, Márkusné Vörös Hajnalka, a megyei honismereti egyesület elnöke és Rybár Olivér geográfus beszélt a koszorúzással egybekötött megemlékezésen Fotó: Pesthy Márton/Napló

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy a földrajztudós a város szülötte és később is visszajárt ide. A térség földrajzát is kutatta. Szellemi hagyatéka bekerült a városi értéktárba. Erről Veszprém internetes honlapján találhatók információk.

Márkusné Vörös Hajnalka egyesületi elnök arról beszélt, hogy szülőháza érdekes épület. Ménkűfogós háznak nevezték a helyiek, mert a 19. század első felében látványos méretű villámhárító került rá. Az utca egykor a város kereskedelmi és közlekedési verőerének számított, a 7-es számú ház pedig máig őrzi az ekkor kialakult képét. Jómódú gabonakereskedő család építtette. Simonyi Zsigmond nyelvész is itt nevelkedett.

Rybár Olivér geográfus, tanár Cholnoky Jenő életéről szólva kifejtette, hogy édesapja ügyvédként bérelte a ház emeletét, ahol egyik fiútestvérével együtt megszületett. Vízépítő mérnökként végzett aztán Budapesten. Természet- és társadalomföldrajzzal, meteorológiával, barlangokkal is foglalkozott, a Balatont kutatta, 53 könyvet írt. Több ma is keresett népszerűsítő hangvétele okán.

A megemlékezés után a résztvevők koszorúkat helyeztek el az emléktábla alatt és városnéző séta keretében ellátogattak Cholnoky Jenő életének fontosabb helyszíneire. Az eseményen megjelentek a tudós leszármazottai, családjának ma élő tagjai is, unokája és dédunokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában