sírjeleik idővel elenyésztek

2020.07.20. 11:00

Emlékkeresztet állítottak a két német katonának Hegyesden

Közel ötven helyi és vidéki érdeklődő előtt állítottak emlékkeresztet annak a két német katonának, akik a II. világháborúban a településen vesztették életüket.

Tóth B. Zsuzsa

Hangodi László és Molnár József az emlékkeresztek állítását követően a Hősök kertjében

Forrás: Archív

Amint azt Hangodi László történész, főmuzeológus lapunknak elmondta, a két német katona 1945 márciusában vesztette életét a közelben az Eger-völgyi harcok során. Hegyesden temették el őket, a mai Hősök kertjében. A sírjeleik idővel elenyésztek, nem volt már látható nyoma, hogy ott nyugszanak.

– Azonban 2008-ban exhumálták a földi maradványaikat a Hadisírgondozó Német Népi Szövetség (VDK) magyarországi irodája és helyi önkéntesek közreműködésével. A földi maradványokat a budaörsi központi német katonai temetőben temették el újra. A két férfi, Johann Lorke légvédelmi tizedes és Paul Saeter őrmester emlékére egy helyi lakos, Molnár József helytörténeti kutató és családja kezdeményezésére két jelölő kereszt készült névtáblával ellátva. A táblákon szerepel a katonák neve és elestük dátuma. A jelölő kereszteket az eredeti helyen állítottuk fel a napokban, ünnepélyes keretek között – mondta Hangodi László, aki az exhumálás egyik résztvevőjeként mondott emlékező beszédet az ünnepségen.

Hangodi László és Molnár József az emlékkeresztek állítását követően a Hősök kertjében
Fotó: Archív

Azt követően az elkészített kereszteket a helyükre tették és úgynevezett sírüvegeket helyeztek el melléjük, emlékszöveggel. – Ugyanis a kihantoláskor a sírokban ilyen sírüveget találtunk a katonák hóna alatt. Az üvegekben levő papírhengeren a katonák adatai voltak olvashatók. Az eredeti sírüvegek mintájára helyeztünk el most emléküvegeket a keresztek mögött – mondta a történész, hangsúlyozva, hogy a német katonák számára ezzel a rendezvénnyel ért véget a II. világháború.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában