régi álom vált valóra

2020.07.23. 14:00

Közadakozásból vettek modern orgonát Vászolyon

Közadakozásból gazdagodott új orgonával a több mint 220 éves vászolyi római katolikus templom. Az ötlet Endrődi Miklós kántortól származik, az adománygyűjtésben a Vászolyi Baráti Kör segített. A 260 fős faluban három hónap alatt sikerült összegyűjteni a pénzt a nemes célra.

Kovács Erika

Endrődi Miklós kántor (balról) és Tölgyesi Benedek bencés diák, orgonistanövendék próbálgatja, hangolja az orgonát

Fotó: Gerő Károly

Az elmúlt közel három évtizedben népszerűek a Vászolyi nyár klasszikus zenei rendezvényei, amelyeket a római katolikus templomban rendeztek. Az ottani öreg orgona viszont rossz állapotban van, így a szervezők orgonakoncertre sajnos eddig nem gondolhattak. A vasárnapi szentmiséken és egyéb egyházi eseményeken, mint a búcsú vagy az úrnapja, a zenei kísérethez egy egyszerű elektromos orgona szolgált, mert a régi, sípos orgona már évtizedek óta használhatatlan volt, és korábban is csak egyszerűbb, népének-kíséretekhez volt alkalmas.

Endrődi Miklós, a templom kántora régi álma volt az orgona felújítása és bővítése a mai igények szerint, de erre a tetemes költség miatt nem volt esély. A megoldást kutatva talált rá a kántor a koncertezésre is alkalmas hangszerre, a szóló- és zenekari hangszernek egyaránt alkalmas, virtuális sípos orgonára, amit a Koppel Kft. készít Magyarországon. A hangszer a legmodernebb számítógépes technikát ötvözi a hagyományos orgona játszóasztal formával és -hanggal. A hangképzést, illetve a működést saját fejlesztésű szoftverrel biztosítják. A számítógépbe régi patinás, sípos orgonák hangmintáit telepítették, ezeket szólaltatja meg az orgonista. A megfelelő hangminőség eléréséhez a templom méretei miatt erősítők és hangfalak csatlakoznak a rendszerhez, ügyelve arra, hogy működéskor torzításmentes, a sípos orgonáknál megszokott hangzás legyen.

Az új megoldás előnye, hogy később a meglevő, Halper János által készített orgona sípjai is ráköthetők a játszóasztalra, és így az orgonaházból nemcsak a hangszórókon, de a sípokon keresztül is jön majd a hang. Ehhez a régi hangszeren csak a sípokat és a szélládát kell majd felújítani.

A kiválasztott orgona megvásárlásáért a kántor kezdeményezésére adománygyűjtés indult a faluban márciusban. A Vászolyi Baráti Kör a saját hozzájárulásán kívül segítséget ajánlott az adományok összegyűjtésében is. A hívek, a falu lakói, valamint a Vászolyi nyár programjait látogató zeneszerető közönség nagylelkű adományának köszönhetően három hónap alatt összegyűjtötték az összeget. Sikerült még telepíteni az orgona mellől működtethető vetítőt is, amely a szószék homlokfalán mutatja az aktuális éneket.

Endrődi Miklós kántor (balról) és Tölgyesi Benedek bencés diák, orgonistanövendék próbálgatja, hangolja az orgonát Fotó: Gerő Károly

Az orgona helyszíni beemelése, telepítése nem kis feladatot jelentett, ebben a falu apraja-nagyja részt vett. A hangolás kéthetes, komoly szakmai feladatot adott, amelyben segített Mali Katalin és Farkasházi Dávid orgonaművészek, Hidegkuti Pálma korrepetitor-zongorista, valamint Tölgyesi Benedek bencés diák, orgonistanövendék, aki családi hagyományt folytat, ugyanis dédapja, Tölgyesi Béla volt Vászolyon az utolsó kántortanító.

Az orgonát a Szent Jakab-napi búcsún áldják meg, július 26-án, az ünnepi szentmisén, 11 óra 45 perckor. Aznap este 19 órakor pedig Mali Katalin orgonaművész ad koncertet a vászolyi templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában