Örömöt és hálát sugárzó dalok

2020.07.16. 07:00

Malek Andi Soulistic: a gospelturné első állomása Veszprém

Ma kevés muzsika születik, más funkciója lett a zenének. A mi generációnknak sokszor vissza kell nyúlni a múltba a jó dalokért. Ezért csoda szerintem, hogy Jáger Bandi nagy ívű, felemelő dalokat ír, amelyekre táncolni lehet, amiket dúdolni lehet, örömöt és hálát sugároznak. Pályánk során sokféle zenével foglalkoztunk, amit ma játszunk, igazán a lélekből jön és esszenciális – mondta el Malek Andrea színész, énekes a Malek Andi Soulisticről, amely Veszprémben lép fel.

Rimányi Zita

Forrás: szervezők

A koronavírus-járvány miatti koncertszünetben mivel töltötte leginkább az idejét?

– A kislányommal tanultam, aki egyébként kitűnő tanuló. Egy hét volt, mire megszoktuk a távoktatást. Én soha nem voltam állásban, mindig önállóan dolgoztam. Soha nem arra vártam, hogy felhív valaki. Így ilyen szempontból nem volt szokatlan a helyzet. Dolgoztam. A gyönyörű dalokhoz szövegeket írtam például. Jólesett többet itthon lenni, elmélyedni a feladataimban, a gondolataimban.

Tehát talált pozitívumot ebben a helyzetben a maga számára.

– Olyan túlélő családból származom, amelyik mindig talál pozitívumot az életben. Sokakkal együtt imádkoztam mindennap, hogy kerüljön el minket a fertőzés. Eddig bejött… gyermekeimért, kapcsolataimért és idősebb rokonaim miatt is. Segítettem őket és a szüleimet ebben az időszakban is.

Mi tölti fel leginkább szabadidejében?

– Sok minden. Újabban sokat olvasok és továbbképzem magam. A művészlét – mint sok más szakma – ezt megkívánja. Nem elég egyszer az iskolát elvégezni. A szakmám újdonságait is követem. Sok zenét hallgatok. Figyelem, mi zajlik a világban körülöttem. A felesleges terheket pedig igyekszem ledobni magamról. A lényeges dolgok viszik mindig igazán előbbre az embert. Ha azokra tud figyelni, az jó.

Veszprémhez, a környékhez milyen személyes, szakmai élmények kötik?

– A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarhoz bensőséges kapcsolat köt. Kedvelem a várost, ismerem a környékét is. A Balaton örök szerelem. Egyébként a Duna, a Tisza is. A vizeink megfoghatatlanul szépek. Vigyáznunk kell rájuk.

Veszprémben először lép fel a Malek Andi Soulistic. Milyen műsorral készülnek július 17-ére? Mire számíthat a közönség a jótékonysági koncerten?

– Hála az Emberi Erőforrások Minisztériumának, most indítjuk útjára a húsz fellépésből álló gospelturnénkat. Veszprém az első állomás. Jáger Bandival, aki a zenekar vezetője, producere és zongoristája is, szívbéli barátok vagyunk. Ő írja és hangszereli a dalokat. Ismerjük egymást, egyezik az ízlésünk, és soha nem unatkozunk. Sőt, alig győzzük megvalósítani a terveinket, annyi ötletünk van. Inspiráljuk egymást. A közös alkotást nagy ajándéknak tartom. Eddig is sikerült sok szép, jó zenét eljuttatnunk a közönséghez, de a java még hátravan. Nagy sikerű első lemezünk, a Madárka, r’n’b, soul, jazz népdalfeldolgozásokat tartalmaz, a második, az Álom már saját dalokat ugyanebben a stílusban. A Kegyelmed oly nagy című dalunkkal megnyertük az idei Szikra-díj legjobb dicséretének díját. Jutalmul felvesznek egy koncertfilmet velünk. Most készül Soulistic Gospel lemezünk is Bandi zenéjével és az én szövegeimmel. Nagy örömünkre mindez a szép muzsika hallható lesz a veszprémi koncerten. Sokakkal együtt én is a fekete amerikai zenén nevelődtem, ebből táplálkoztam akkor is, amikor teljesen más stílusban énekeltem. Istent dicsérni dallal mégis a legszebb és legnehezebb feladat, és ezzel a lemezzel szeretnénk sok-sok szívhez eljutni.

Annyiféle szerepben, zenei műfajban, stílusban hallhattuk, láthattuk már pályája során. A mostani formáció ezeket összegzi, fűzi össze?

– Nem. Ez a zenekar csak kettőnkre épül, két érett ember világlátása, szíve, lelke. A Teremtés humorát dicséri, hogy megvárta, amíg erre mind a ketten képesek vagyunk. Meggyőződésem, hogy vigyáz ránk. Tudom, egyengeti az utunkat. A mai világban kevés muzsika születik, más funkciója lett a zenének. A mi generációnknak sokszor vissza kell nyúlnia a múltba a jó dalokért. Ezért csoda szerintem, hogy Jáger Bandi ilyen nagy ívű, felemelő dalokat ír, amelyekre táncolni lehet, amiket dúdolni lehet, örömöt és hálát sugároznak. Pályánk során sokféle zenével foglalkoztunk. Az, amit ma játszunk, igazán a lélekből jön és esszenciális

Malek Andreáék a sok-sok új lehetőség mellett pótolják a kihagyott koncerteket Fotó: szervezők

A szövegírásnál mi ad ihletet?

– Sok szöveget elénekeltem már, néhány éve magam is próbálkozom az írással. Ajándéknak tartom ezt is. Persze még kialakulóban van a stílusom. Öröm ennyi mindennel a hátam mögött kreatívan alkotni valamit, és látni, hogy ez is megy. Először meghallgatom a zenét, hogy mit mond, merre visz. Olyasfajta ez nálam, mint a memóriajáték, amelyben a lefordított lapocskák mind jelentenek valamit. Amikor még csak párat fordítunk fel, nem látható, melyikhez melyik tartozik, melyiknek melyik a párja, mi illik hozzá. Nem matematikaként fogom fel. Izgalmas játék, sokszor sírdogálok is egy-egy gondolaton. Aztán könnyen összeáll minden. Útjára indul a dal, mintha nem is mi csináltuk volna. Egyébként is lelki-szellemi beállítottságú vagyok, és a koncerteken látjuk, ezt érzi a közönség. Még egy húsleves se lesz olyan jó, ha nincs benne a szakács lelke. Ezért az anyukánkét sokszor többre tartjuk, mint a legjobb séfekét. Jó-e az én főztöm dalszövegíróként? Csak azt mondhatom: tessék meghallgatni! Eddig az a tapasztaltuk, hogy becsukják a szemüket a nézők és olykor sírnak. A mi szépséges anyanyelvünkön, egyszerűen szólnak a dalok.

Mit tervez még nyárra?

– Sok munkát, fellépést. Ebből a szempontból most jön csak a tavasz. Sok-sok új lehetőség mellett pótoljuk a kihagyott koncerteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában