kincsek az udvaron

2020.07.24. 16:00

Régészhét címmel tartott napközis tábort a Laczkó Dezső Múzeum

A tábor során számos régészettel kapcsolatos foglalkozást és kirándulást szerveztek a múzeum szakemberei a gyerekeknek.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ellátogattak többek között Nagyvázsonyba, a Szent Mihály pálos kolostorromhoz és a Szent Ilona-templomromhoz régész vezetésével, kirándultak, túráztak, valamint a régészettel és a középkorral kapcsolatba hozható kézműves foglalkozásokon is részt vettek, mely korszak egyébként a tábor fókuszpontjában állt.

A tábor egyik leglátványosabb és leginteraktívabb foglalkozása az volt, amikor a gyerekek saját maguk foghattak fémkeresőt, lapátot és ecsetet, ezekkel pedig a múzeum udvarán elrejtett kincseket kereshették meg és tárhatták fel, alkalmazva a régészektől tanult módszereket.

A táborozók az egyhetes program során szakmai ismereteket szerezhettek a régészetről és a múzeum munkájáról, erről Király András, a Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógusa beszélt lapunknak.

- A tábor folyamán egy régész, Balatincz Anna folyamatosan velük volt. A hét elején régészeti kiállítást néztünk meg Pátkai Ádám régész kollégánkkal, ő a régészetről mesélt úgy általában egy bevezető foglalkozásként. Majd Nagyvázsonyban Papp Attila régész mesélte el, hogyan tárták fel ezeket a kolostorokat, mit kell tudni ezekről, tárgyakat hozott a gyerekeknek, amiket kézbe is vehettek, abszolút élményközpontúan igyekeztünk a régészet és a középkor világába bevonni a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában