Áthidaló az ajtó felett

2020.07.17. 11:30

Római kori sírkövet emeltek ki a dörgicsei présház romjaiból

A dörgicsei délre néző Becce-dűlőn végzett közösségi feltárás során a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosai és régészei a statikus szakemberek, a helyi lakosok és az együttműködő szervezetek közreműködésével kiemeltek egy római kori sírkövet.

Horváth Virág/likeBalaton

20200712 Dörgicse Laczkó Dezső Múzeum nyílt napja. Római kori sírkövet találtak egy 18. századi présház feltárásakor Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A présház pincéje mellékajtajának áthidalójaként építették be vélhetően a 19. század első felében azt a sírkőtöredéket, amelyet a napokban a Bor régészete című közösségi feltárás során a szakemberek kiemeltek.

Idén tavasszal kezdődött a múzeum Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekthez is kapcsolódó kutatásának előkészítése, júniusban zajlottak a tereprendezési munkálatok Dörgicse lakóinak közreműködésével. A helyiek csak „villámcsapott” présháznak nevezik, hiszen évekkel ezelőtt villámcsapás következtében vált az épület ennyire romossá. A ház egyébként is különleges, hiszen a felső szintjéről is vezetett lépcső a borospincébe, ez pedig teljesen egyedi elrendezés. Igazi időutazásban vettünk részt Törő Balázs néprajzos vezetésével, aki csupán néhány törmelékből és analógiákból a fantáziánk segítségével teljes pompájában vezetett végig a présházon.

Törő Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosa és a projekt koordinátora elmondta, a restaurátorok az elmúlt hetekben már megmentettek egy vakolatdíszt az ötven éve pusztuló présházról, valamint különböző régészeti feltárások is zajlanak a területen a most kiemelt sírkövet érintő munkálatok mellett.

– Ez egy magántulajdonban lévő épület, aminek a kutatásához hozzájárult a tulajdonos. Közösségi összefogásnak tekinthető, a szakmai oldal mellett ezt szeretnénk kidomborítani, hogy igenis a helyi, lokális kötődést, illetve akár a turizmusfejlesztést is erősítsük, valamint a szőlő- és borkultúrának a múltjához is szeretnénk ezzel hozzájárulni. Ez unikális projekt, hiszen muzeológusi összefogással: régészek, néprajzosok, resta­urátorok közös munkájával kutatunk. Ilyen még egyáltalán nem történt sem a Balaton-felvidéken, sem máshol, hiszen ez nem régészeti emlék, ez kvázi néprajzi emlék, nem szokták ezeket feltárni, erre csak a mi projektünk vállalkozott – tette hozzá Törő Balázs.

A római kori sírkő kiemelésére kisebb tömeg gyűlt össze, s órákon keresztül várták az eredményt, mintha csak egy gyermek születését figyelték volna, nagy türelemmel, izgalommal és szeretettel álltak a kordon mögött, míg a szakemberek a kiemelést végezték, aztán persze a megérdemelt taps sem maradhatott el, amikor a pince mélyéből a napfényre emelték a 200 kilo­grammot nyomó kőtáblát.

Győrffy-Villám Zsombor régész elmondta, egy római férfi arcképe szerepel a sírkövön, aki a bal kezében irattekercset tart, ami a romanizáció­nak egy megjelenési formá­ja, tehát ő már mint római polgár szeretné magát feltüntetni, illetve azok, akik állították neki a sírkövet. A nyakában pedig olyan nyakperec van, amely az őslakosságra volt jellemző. A sírkő eredete az 1. és 4. század közé tehető, a tetejére két delfint faragtak, ami a rómaiakra jellemző ábrázolási mód. A sírkövön található szövegből csak a felső sor maradt meg, mert a kő alsó része letört, a megmaradt betűk a D M, ami szintén alátámasztja, hogy sírkőről van szó, hiszen a betűk jelentése: Dis Manibus, vagyis ’az alvilág isteneinek’. A római sírkövön még néhány más betű is felsejlik, ez további kutatást igényel majd, hiszen ebben a korban az elhunyt nevét, életkorát, tisztségét is fel szokták tüntetni, tehát általában eléggé informatívak.

Győrffy-Villám Zsombor régész bemutatta a sírkövet Fotó: Penovác Károly/Napló

Dörgicsén több római kori lelőhely is van, feltártak már több római sírt, így valószínűleg az egyik ilyen helyszínről kerülhetett ide a présház építéséhez a sírkő, tehát feltehetőleg nem a pinceásás közben találták meg, hanem máshonnan hozták ide.

A sírkő kiemelését és a rendezvényt egy dörgicsei kézműves borászat támogatta, és rendhagyó módon a leltárba vételt követően a kő a pincészet bejáratát fogja díszíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában