Kétségek között zenél

2020.07.08. 07:00

Szívéhez szorította Beck Zoltánt a pápai publikum

Beck Zoltán, a 30Y frontemberének lendületes, filozofikus személyisége és előadása magával ragadta a Szívemhez szorítom elnevezésű dalszövegelemzős beszélgetés­sorozat közönségét.

Laskovics Márió

Beck Zoltán néhány 30Y-dalt is előadott egy szál gitáron a beszélgetést színesítendő

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Pápai Református Egyházközség és a Pannonia Reformata Múzeum Szívemhez szorítom című sorozatának vendége Beck Zoltán, az idén húszéves 30Y zenekar frontembere volt, aki egyebek mellett mesélt arról, hogyan élték meg zenekarával a karanténhelyzetet, de beszélt legújabb könyvéről és Grecsó Krisztián íróval közös előadásáról is. A beszélgetést néhány 30Y-dal színesítette.

A múzeum udvarán a közönséget Szakács Gergely lelkipásztor köszöntötte. Mint mondta, a keresztyén könnyűzene erőteljes szubkultúra egyszerű üzenetekkel, mégis a hazai underground dalszövegek, mint például a 30Y-éi is, sokkal mélyebbre szoktak menni, lélekbe hatolóbbak tudnak lenni. Az év szövegírójának járó díjjal kitüntetett, a zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a romológia tanszéken egyetemi adjunktusként dolgozó énekes-gitáros dalszerzőt, írót Farkas Gergely lelkész kérdezte, aki koncertekre járva ismerkedett meg vele és hívta meg Pápára.

Beck Zoltán énekes-gitáros dalszerzővel Farkas Gergely lelkipásztor beszélgetett a református múzeum udvarán
Fotó: Penovác Károly/Napló

Beck Zoltán felidézte, zenekarának volt pár hete, amikor egyszerűen nem találták a helyüket. Négyheti próbaszünet, találkozásmentes leállás után koncertfilmet vettek fel májusban a győri református templomban. – Vicces volt, mert a fertőzésveszély miatt a stáb tizenegy tagja kilenc autóval utazott. A felvétel során szájmaszkban alig ismertük fel egymást. Én szeretem megölelni az embereket, a találkozás öröméért, hogy tudjuk, egymásnak vagyunk. De ez sajnos nem történhetett meg. Ebben a környezetben kicsit lehetetlennek éreztem az elő­adást. Végül egymásnak játszottunk mély átéléssel, úgy, hogy közben bennünk volt: utána megint jó időre lerakjuk a hangszereket. Három hét elteltével kezdtük újra a próbákat – mesélte.

– Egyébként annyira megszerettük ennek a koncertnek a hangzását, hogy lemezen is kiadjuk augusztusban – tette hozzá Beck Zoltán. Elmondta: a zenekar nagy, akár ötven színpadbiztos dalból álló repertoárral utazik. Azért tartanak ennyit talonban, mert nem mindig egyértelmű, hogy mely dalok mögé tudnak igazán hitelesen odaállni. A kötelező, emblematikus slágerekre pedig folyton trenírozni kell magukat lélekben, hogy ne váljanak hamissá.

Beck Zoltán beszélt egyebek mellett a karanténhelyzet alatti zenekari, színpadi hiányról, az emberi egzisztencia kétségeiről, valamint legújabb könyvéről, előadói estjéről
Fotó: Penovác Károly/Napló

Beszámolt róla, hogy a szeptemberi könyvfiesztán jelenik meg A megszólalás üres helye című tudományos, romológiai könyve. – Azt az elméletet találtam ki, hogy megszólalni nem azt jelenti, hogy egy üres papírra ráírok egy sort, és az megtelik tőle, hanem azt hiszem, hogy a legtöbbször úgy írunk rá az üres papírra, hogy csak eltakarjuk az ürességét a ráírt sorral, de nem lesz tőle jobban tele. Ha megszólalunk, nem biztos, hogy belebeszélünk a némaságba, csak eltakarjuk a csendjét. Nagy különbség, mert más felelősséget jelent az ürességet eltakaró mondatot írni, vagy a megszólalás üres helyét kitölteni. Ez a művészet esetében esztétikai felelősség, ezt hívom igazságnak, amit nem engedhetünk el a színpadra álláskor. Ezt a kockázatot azonban egyre kevesebben vállaljuk – jegyezte meg a zenész.

Beck Zoltán néhány 30Y-dalt is előadott egy szál gitáron a beszélgetést színesítendő
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A kétségek is állítások. A legtöbb 30Y-dal igazából inkább kétségekről szól, mintsem tuti odamondásokról. Bűvös szavak kimondásával nem jön rendbe az élet. Az emberi élet, amit mi csinálunk, olyan, hogy nem jön rendbe. Ez a lényege. Habár törekszünk arra, hogy felismerhessünk magunkban valamiféle tisztaságot, hitet – és talán van értelme az életben ilyen varázslatos pillanatokat keresni, átélni, a szívünkhöz szorítani –, de mégsem úszhatjuk meg az összesarazódást, nem lehet nem elveszteni az ártatlanságunk jelentős részét. Ha el is érünk valamit, nem dőlhetünk hátra. A kétségeink mindig velünk vannak. Mert nem követelmény, hogy mindig tudjuk. A dolgunk megvallani, ha nem tudjuk. Adott helyzetben kétségbe esni, máskor pedig felhőtlenül örülni, de mindbe bele kell állni – fűzte hozzá.

Beck Zoltánnak nagyon hiányzott a színpad. A karantén idején Grecsó Krisztiánnal összeállítottak egy új műsort Pirogránit esték címmel, ahol az írónál gitár van, a zenész pedig felolvas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában