A kapolcsi Völgyhétvégék megmenekültek, a paloznaki Jazzpiknik nem

Augusztus 15. után is érvényben maradnak a járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedések: csak a maximum ötszáz embert befogadó rendezvényeket lehet megtartani. Utánajártunk, emiatt mely környékbeli fesztiválok maradnak el, melyek nem.

Horváth Virág/likeBalaton, Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat augusztus 15. után is fenntartják.

A miniszter azt is közölte, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. A forrás egy részét kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánják.

Mivel a szervezők előre ­gondolkodtak, így a szeptemberi Völgyhétvégék megfelelnek a korlátozásoknak.

A 30. Művészetek völgye nyári kultúrfesztivál helyett idén négy hétvégés programsorozatot terveztek, s ezeket az új szabályozás szerint is megtartják.

Megfelelnek a meghosszabbított létszámkorlátozásnak, hiszen ezúttal csak olyan események lesznek, melyek belépőjeggyel és bérlettel látogathatók. A kézművesvásárok elmaradnak.

A festői szépségű Balaton-felvidéken, Paloznakon kilenc év után először nem tarthatják meg a Jazzpikniket. A Balaton egyik legnagyobb fesztiválján olyan világsztárok léptek volna fel idén, mint a hatszoros Grammy-díjas Randy Brecker és a Magyar Jazz Szövetség formációja a magyar jazz napján, valamint a szaxofonos Candy Dulfer, Mario Biondi, a De Phazz.

„Bárhogyan is bizakodunk, a szívünk szakad meg, rengeteg munkánk veszett kárba. Az idén két Jazzpikniket raktunk össze nektek és magunknak, a ti és a mi örömünkre egyaránt. Az elsőt el tudtuk engedni, újult erővel szerveztünk egy ugyanolyan magas színvonalú, fergeteges Jazzpikniket, de hogy ezt az újat is el kell engedjük, ez nagyon nehéz. Egy kicsit szomorkodunk még, majd teljes gőzzel vágunk bele a jövő évi Jazzpiknik szervezésébe” – mondta el Valde Orsolya fesztiváligazgató.

A korábban alkalmanként több tízezer embert vonzó Veszprémi Utcazene-fesztivált eddigi formájában az új, augusztus végére tervezett időpontban sem lehet megtartani Fotó: Pesthy Márton/Napló

Idén augusztus 16. és 23. között zavartalanul várja vendégeit a veszprémi Óváros téren a Rozé-, rizling- és jazz- napok 2020. A tízéves jubileumát ünneplő bor- és gasztronómiai rendezvénysorozat hagyományaihoz hűen idén is elsősorban a balatoni borrégió meghatározó pincészeteit mutatja be nyolc napon keresztül. Emellett – és a már évek óta nagy népszerűségnek örvendő gasztronómiai kiállítók mellett – a hazai jazzélet művészeinek produkciói szórakoztatják a közönséget.

Muraközy Péter, a Veszprémi Utcazene-fesztivál fő szervezője elmondta, hogy a héten adnak bővebb tájékoztatást döntésükről. Az biztos, hogy a több tízezres tömeget megmozgató fesztivált eddigi formájában az új, augusztus végére tervezett időpontban sem lehet megtartani.

Az alsóörsi Tábor fesztivál is a járvány további terjedését megelőző intézkedések áldozatául esett. A Bondoró Utcaszínház Fesztivált viszont meg tudják tartani. Kapolcson várják az érdeklődőket augusztus 28. és 30. között.

A Veszprémi Petőfi Színház azt tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a III. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál valamennyi programeleme a jelenleg érvényben lévő rendelkezéseknek, korlátozásoknak minden tekintetben megfelel, megtartják az augusztus 19-20-ra tervezett eseményüket. Az ingyenes programokon való részvétel regisztráció- és jegyköteles lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában