kötetbemutató

2020.08.27. 14:00

A zirci gimnázium első tíz évének története elevenedik meg a kiadványban

A könyvről a négy szerző, Cuhavölgyi Klára, Müller Anikó, Csaba Ferenc és Répás Tibor – akik egyaránt az intézményben végeztek – beszélt nagy érdeklődés mellett a városháza nagytermében.

Marton Attila

Müller Anikó, Csaba Ferenc, Cuhavölgyi Klára és Répás Tibor a kötet bemutatóján

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Felidézték, A Zirci Gimnázium megalakulásának és első tíz évének története 1962–72 címmel megjelent könyv ötletét Csudai Bertalan, az intézmény egykori igazgatója vetette fel egy ötvenéves osztálytalálkozón.

A szerzők ezután láttak neki a munkának: az egyes feladatokat felosztották maguk között, és az elhatározástól számítva két év alatt készült el a kötet. Cuhavölgyi Klára az iskola történeti előzményeit, az intézmény és a nagyközség kapcsolatát tárta fel. Kiemelte, a zirci szülők bíztak az intézményben, és segítették a működését, míg a diákok időről időre kulturális műsorral ajándékozták meg a település lakóit. Müller Anikó az iskola egykori pedagógusait és diákjait kereste meg, és kérte visszaemlékezések megírására, amelyek a kötet szerves részét képezik, valamint tartotta a kapcsolatot a nyomdával és a borítót, valamint a hátlapot készítő grafikussal. Répás Tibor és Csaba Ferenc a levéltári kutatást végezte, valamint előbbi összegyűjtötte és rendszerezte a tízéves időszakból származó fotókat, amelyeket a könyvben tematikusan mutatnak be.

Elmondták, az iskola megalapításával kapcsolatos első dokumentum 1962. februári volt, és a tavasz folyamán még a döntéshozók nem határoztak arról, hogy gimnáziumot vagy technikumot létesítenek-e, végül egy augusztusi határozatban foglaltak állást a gimnázium megalapítása mellett, amely 1962 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az intézmény 1982-ig működött Zirci Gimnázium néven, akkor vette fel III. Béla nevét.

Müller Anikó, Csaba Ferenc, Cuhavölgyi Klára és Répás Tibor a kötet bemutatóján Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ottó Péter polgármester, az intézmény egykori tanulója hangsúlyozta, a gimnázium a járás első középiskolája volt, megalapítása óta mintegy háromezer végzős fejezte be középfokú tanulmányait, közülük sokan futottak be jelentős karriert. A városvezető – aki több emlékét megosztotta diákéveiből a hallgatósággal – hozzátette, a kötet az intézmény meghatározó pedagógusszemélyiségeinek is emléket állít, végezetül arra biztatta a szerzőket, folytassák a munkát, és tárják fel az iskola történetének további szakaszait is.

A kötet megjelenését a gimnázium alapítványa által elnyert önkormányzati pályázati forrásból, valamint adományokból és támogatásokból finanszírozták. A kötetek eladásából befolyt bevételt a szerzők a gimnázium fennállásának 60. évfordulóját ünneplő, 2022-es programokra ajánlják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában