Egy fiúszoba titkai

2020.08.07. 10:20

Színes, sokoldalú kiállítása nyílt Szöllősi Gézának Csopakon

Mesék a fiúszobából címmel nyílt meg Szöllősi Géza képzőművész kiállítása a Garten, valamint a Zámbó Műterem és Galéria közös szervezésében. A tárlat sok érdeklődőt vonzott a Balaton-parti településre.

Szendi Péter

Nem mindennapi kiállítást láthat a közönség Csopakon

Fotó: Szendi Péter

A köszöntő után a szomszédos Lovasról érkezett pincészet tartott borbemutatót, majd pódiumbeszélgetés keretében F. Kovács Attila építész, látványtervező kérdezte a művészt az alkotásairól. Az 1977-ben született Szöllősi Géza nem ismeretlen a kortárs képzőművészetet kedvelők körében. A grafikusként végzett, jelenleg DLA-képzésen (a szabad művészetek doktora képzésen) részt vevő művész sok díjjal és elismeréssel a háta mögött komoly nemzetközi kiállításokon bizonyította szakmai rátermettségét.

A csopaki tárlata rendkívül színes, sokoldalú. A negyven alkotást bemutató kiállítás minden helyet jól kihasznál. A művész által installált műtárgyak nemcsak a falon követelnek helyet maguknak, hanem asztalokra rakva, padlóra helyezve, de még a plafonról lógatva is.

A különféle technikákkal készült alkotások különböző sorozatnak a darabjai. A régebbi, disznóhúsból és bőrből készült tárgyak mellett megtalálhatók a legfrissebbek, a trópusi bogarak kitinpáncéljából megformált, félig ember és félig robot figurák műgyantába öntött plasztikái is. Azért, hogy a néző még jobban élvezhesse a „meséket a fiúszobából”, rácsodálkozhatott a nagy méretű, kitinpáncél borítású robotokat ábrázoló grafikákra, néhány drámai hatású fekete-fehér fotóra vagy a preparált állatokra, amelyek a művész által újraírt formájukkal megváltoztatták a megszokott nézőpontot.

Nem mindennapi kiállítást láthat a közönség Csopakon Fotó: Szendi Péter

Szöllősi Géza képzőművész különleges „szobájába” hív meg minket, ahol szabadon eljátszhatunk a gondolatokkal. A kaland azonban mélyül, és a meghívás a játékra egyre nagyobb felelősséget követel. A művész szembesít önmagunkkal, merészen rákérdez megélt életünkre. Amire végigjárjuk a kiállítást, talán nemcsak a kortárs magyar képzőművészet egyik legdominánsabb alakjának alkotásait ismerhetjük meg, hanem önmagunkról is bőségesebb ismereteket szerezhetünk. A tárlat augusztus 14-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában