Képzőművészeti írások és öt esztendő versei

2020.09.28. 07:00

Péntek Imre két új kötetét mutatták be a Dubniczay-palotában

A szerző Megviselt papírmúzeum című kötete az Észak-Dunántúl közelmúltban bemutatott képzőművészeti kiállításairól ad áttekintést, míg a Csipetnyi ég címmel megjelent verseskötet három ciklust ölel fel.

Marton Attila

20200922 Veszprém Péntek Imre költő Csipetnyi ég és Megviselt papírmúzeum című könyveinek bemutatója a Dubniczay-palotában Kilián László irodalmár és Péntek Imre költő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A József Attila-díjas szerzőt Kilián László író, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese kérdezte.

Péntek Imre a képzőművészeti írásokat összegyűjtő kötete kapcsán arról beszélt, hiányzik a regionális jellegű gondolkodás a Dunántúlon: míg az 1960-as évektől 1990-ig rendszeresen megszervezték a térség amatőr és profi képzőművészeinek bemutatkozási lehetőséget biztosító seregszemléket, a rendszerváltozás óta csak próbálkozások voltak erre.

Mint mondta, a Balatonalmádiban tavaly Veszeli Lajos főszervezésével megtartott Új Dunántúli Tárlatban látja a folytatás lehetőségét. A megjelent kötet kapcsán – amelyben a kiállítások értékelése mellett képzőművészek egyéni teljesítményét is méltatja – a szerző arról beszélt, a művészetről írók egyik fontos feladata, hogy kiemeljék az alkotók közül a nagy, maradandó műveket létrehozó művészeket.

Kilián László beszélgetett Péntek Imrével Fotó: Penovác Károly/Napló

A Csipetnyi ég című verseskötetben az utóbbi öt évben írt költeményeit gyűjtötte össze Péntek Imre. A műveket gunyoros, groteszk hangütés jellemzi, közéleti témákkal is foglalkozik, és a versekben szürreális motívumok is megjelennek – ennek kapcsán arról beszélt a szerző, a szürrealista jegyek hol felerősödnek, hol elhalkulnak a pályáján, de akkor sikeresebbek ezek a versek, ha a szerző fantáziáját átitatja ez a gondolkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában