Kodály Zoltán: „Magyar az, aki a magyar kultúra részese…”

2020.09.20. 17:00

Pitti Katalin emlékezetes műsort adott Herenden

A Magyar Kulturális Örökség Napja alkalmából rendeztek zenés estet szeptember 19-én a településen.

Molnár Sándor

A Pesovár Ernő Művelődési Ház által szervezett programot a Herendi Porcelánmanufaktúra díszudvarán, szabadtéren rendezték meg, az est sztárvendége pedig Pitti Katalin, Liszt-díjas Érdemes Művész volt, aki ingyen vállalta el a fellépést.

A rendhagyó önálló est előtt a házigazdák nevében a manufaktúra vezérigazgatója mondott köszöntőt. Simon Attila kiemelte, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra a magyar örökség része és mint ilyen, természetes, hogy kulturális misszióval is rendelkezik, amely az értékteremtés, értékmegőrzés és értékátörökítés hármasában foglalható össze.

– Meggyőződésem, hogy a mai este mindannyiunk számára egy ünnep. Ünnepeljük ilyenkor a kultúra nagyköveteit, akik nap-nap után megajándékoznak bennünket tehetségükkel. Ünnepeljük a kultúraszerető közönséget, akik csodálják a kultúrába zárt varázslatot. Ünnepeljük a türelmet és a kitartást, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki az értékteremtés kezdeti lépéseitől eljusson az értékátörökítő művészetig. És ünnepeljük a csupa nagybetűvel írt kultúrát, amely évezredek óta embereket, városokat és földrajzi régiókat köt össze, és jelenít meg a jövő számára – fogalmazott Simon Attila.

Az önállóesten közreműködött Hegedűs Valér zongoraművész. Pitti Katalin olyan programot válogatott össze, amelyben nemcsak a magyar kultúra dalolható oldalát mutathatta be, hanem egyéb szellemi termékekkel: versekkel és idézetekkel is készült. A műsor mottójának pedig Kodály Zoltán egy idézetét választotta: „Magyar az, aki a magyar kultúra részese.”

Megható és emlékezetes pillanata volt a fellépésnek, amikor Pitti Katalin körbe járt a közönség soraiban és Halmos László szerzeményét a Benedictust énekelve megáldotta a hallgatóság tagjait, akik az est végén vastapssal köszöntötték a művésznőt.

Pitti Katalin a fellépés után elmondta, hogy a Manufaktúra díszudvara csodálatos helyszín volt, amelynek remek az akusztikája is. A fellépés kapcsán megjegyezte:

– Fontos a művészetek megnyilvánulása, vagy annak átadása, mert az önmagában kevés, hogy tudjuk, hogy vannak. Ezeket meg kell élni – fogalmazott a Litéren élő művésznő, aki azt reméli, hogy akik itt voltak az előadáson, azok olyan élménnyel tértek haza, amelyre sokáig emlékeznek majd, és mint megjegyezte, ezt az estét ő sem felejti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában