Batthyány emlékére

2020.10.15. 07:00

Az aradi vértanúk előtt is fejet hajtottak Felsőörsön

Szentmisével és Mária Magdolna-ereklye elhelyezésével kezdődött Felsőörsön a tematikus Batthyány-hét program­sorozata a minap.

Szendi Péter

Balról: Batthyány Ádám, Batthyány-Schmidt Margit, Móricz Péter, Batthyány Kata és Szabó Balázs polgármester

Fotó: Szendi Péter

A betakarítás ünnepéhez köthető hálaadás napi mise keretében a Batthyány család díszes ereklyetartó adományozásával tisztelte meg a Mária Magdolnáról elnevezett prépostsági templomot.

Az irodalmi est Batthyány Lajos utolsó hónapjairól szólt. Az előadás főszereplője Horváth Lili volt Fotó: Szendi Péter

A Batthyányak neve évszázadok óta összeforrt a településsel, nem véletlen tehát, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány idén először megrendezett tematikus heti megemlékezései is Felsőörsről indulnak. A programsorozat nyitányának délutánján termelői vásár nyílt a civil ház udvarán, majd A Batthyány-uradalmak címmel Batthyány Ádám kiállítást nyitott meg a községháza tanácstermében.

Előadást tartott Móricz Péter, a körmendi Batthyány Múzeum intézményvezetője. Az aradi vértanúkra és az első magyar miniszterelnökre emlékeztek a résztvevők a civil ház kopjafájánál, ahol Rásky Mihályné helytörténész elevenítette fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, illetve a kivégzéseket.

Balról: Batthyány Ádám, Batthyány-Schmidt Margit, Móricz Péter, Batthyány Kata és Szabó Balázs polgármester Fotó: Szendi Péter

A program a Snétberger Zenei Tehetség Központban a Tony című irodalmi esttel zárult, amely Batthyány Lajos életének utolsó hónapjairól szólt. A darabban az első miniszterelnökről felesége, Zichy Antónia emlékezett meg, számba véve utolsó napjait, hónapjait. Az előadás főszereplője Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában