agatha christie-ről pápán

2020.10.20. 16:00

Egy Angliába emigrált magyar írónő öregúr-figurája lehet Poirot előfutára

A 130 éve született Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője életének kevésbé ismert oldalairól is hallhattak az érdeklődők a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Tircsné Popper Valéria irodalomtörténész és Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte az előadás közönségét

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tircsné Popper Valéria irodalomtörténész, a miskolci városi könyvtár nyugalmazott igazgatója tartott előadást A krimi koronázatlan királynője: az ismeretlen Agatha Christie címmel a minap a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében kiemelte, az angol írónő regényei és az azokból készült filmek ismertek, népszerűek.

Tircsné Popper Valéria irodalomtörténész előadásában Agatha Christie rejtett, kevésbé ismert oldalait is megvilágította Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tircsné Popper Valéria elmondta, elsősorban híres magyar nők – nevezetes főúri hölgyek, Árpád-házi királylányok, királynék, írónők – életének legendáit kutatja több mint tíz éve. Előadásában azt világította meg, hogyan illik bele e képbe a 130 éve született, Mary Westmacott álnéven (saját élete árnyoldalaiba is bepillantást engedő) romantikus regényeket, illetve meséket, verseket is írt, de az utókor számára inkább mintegy 80 detektívregénye és nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes Agatha Christie.

– Írásai rendkívül érdekesek, szórakoztatóak, párbeszédei feszesek. Mellőzi a bő lére eresztett tájleírásokat, ezekből mindig csak annyit alkalmaz, amennyi az atmoszféra-teremtés miatt elengedhetetlen. Krimijeiben mindig megadja az olvasó számára a kulcsot a megfejtéshez. Bár nagyon élvezte, ha az olvasó saját magát vezeti félre egészen az utolsó oldalakig, és nem tudja megfejteni a tettes kilétét. Műveinek van egy felszíni és egy jóval mélyebb olvasata is, látszólag egyszerű krimijei rendkívül naprakészek. Gondolatai visszaköszönnek a mai politikai és gazdasági életben – hívta fel a figyelmet Agatha Christie írói stílusára, melynek köszönhetően a Biblia és William Shakespeare szerzeményei után az ő könyveit adták ki a legnagyobb példányszámban a világon.

Tircsné Popper Valéria irodalomtörténész és Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte az előadás közönségét Fotó: Laskovics Márió/Napló

Agatha Christie-nek két nagyon híres detektívfigurája van: Poirot és Miss Marple. Az előadó kutatásai, elmondása szerint a zseniális, kackiás bajszú belga nyugalmazott nyomozó, Hercule Poirot alakját egy magyar írónőtől vette át.

– Orczy Emma a magyar irodalomtörténetben meglehetősen ismeretlen. Egy tarnaörsi bárói családban született, az 1880-as években költöztek ki Angliába. Az 1900-as években kezdett detektívtörténeteket írni, és ő találta ki azt a bizonyos, név nélküli, egy londoni kávéház sarkában üldögélő, tejet és süteményt majszoló, s közben egy kötéldarabot csomózgató öregember alakját, akivel egy fiatal újságíró lány osztja meg a megoldatlan bűneseteket. Ő pedig az elbeszélés alapján megfejti azokat. Ez az öregúr volt Poirot előfutára. Így került a híres magyar nők legendái közé Agatha Christie, azon túl, hogy nagyon szeretem a könyveit – derített fényt a kapcsolódásra Tircsné Popper Valéria irodalomtörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában