Stephen King-adaptáció

2020.10.01. 11:00

Thriller Balatonfűzfőn – Különleges előadás láthatott a közönség

Végre ismét színdarabot láthattak a nézők a Veszprémi Petőfi Színház jóvoltából a művelődési központ színháztermében. Eddig operettet, vígjátékot, drámát tekinthettek meg az érdeklődők, most viszont egy pszicho-thrillert, nevezetesen a Tortúrát, mely Stephen King regénye alapján készült.

Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Izgatottan várta már a közönség az előadást, egyrészt a különleges darab miatt, másrészt, hogy a tavasszal elmaradt színdarabot végre megtekinthették. Nem csalódtak a nézők, hiszen Módri Györgyi és Keller János fantasztikusan játszotta a szerepét. Fokról fokra nőtt a feszültség a Tortúra-előadás alatt, és a végén még hosszú percekig odaszegeződtünk a székekhez a Keller János–Módri Györgyi páros játékának köszönhetően.

A több mint két és fél órás színdarab Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas rendező munkáját dicséri.

Aki olvasta a könyvet vagy látta a filmet, mást kapott az előadásban. Természetesen az alapmű megmaradt, miszerint egy eldugott kis hotelben a népszerű regényíró, Paul Sheldon (Keller János) éppen befejezte legújabb könyvét, és fittyet hányva a zord téli időjárásra, boldogan útnak indul. Ám a néptelen coloradói országúton Paul autója szakadékba zuhan, és lassan be is temetné a sűrű hó, ha egy környékbeli nő, Annie Wilkes (Módri Györgyi) nem találna rá, aki kihúzza a roncsból a mozgásképtelen írót, és hazaviszi, hogy ápolni tudja.

Úgy tűnik, Paulnak tényleg elképesztő szerencséje van, hiszen élve megúszta a balesetet, és Annie nemcsak szakképzett ápolónő, de saját bevallása szerint az író legnagyobb rajongója is.

Amíg nem tud lábra állni, Paul kénytelen Annie házában maradni, hiszen az állandó hóviharok miatt lezárták az utakat, és még a telefonkapcsolat is megszakadt a külvilággal.

Paul tehát teljesen Annie-re van utalva, aki persze repes az örömtől, hogy imádott írója pont az ő vendégszeretetét élvezi. Lehet, hogy megúszta a balesetet, de Paulnak lassan rá kell jönnie, hogy a megpróbáltatásainak koránt sincs vége: egyre több a furcsa jel, a nyomasztó körülmény, és Annie lelkesedése is sokkal mélyebb, démonibb, mint egy egyszerű kamaszlányos rajongás.

Fokról fokra nőtt a feszültség Keller János és Módri Györgyi emlékezetes alakításának köszönhetően Fotó: Szendi Péter

Keller János a sérült és kábult foglyot olyan élethűen alakítja, hogy végig sajnáljuk, és szurkolunk neki, szabaduljon meg mielőbb rabságából. Erre azonban közel három órát kell várniuk a nézőknek, akik végig feszülten, lélegzet-visszafojtva figyelik vergődését, miközben beleélik magukat az áldozat szorult helyzetébe, és sokszor megborzongnak szenvedésétől.

Módri Györgyi a tébolyult Annie Wilkes bőrébe bújva terrorizálja kedvenc íróját, Paul Sheldont, szintén olyan hitelesen és meggyőzően, hogy végig elhisszük neki, ő egy valódi pszichopata.

Eszünkbe sem jut ebben kételkedni, pedig csak játssza a szerepét. A színésznek a legnagyobb dicséret, amikor a színpadról nem a foglalkozása jön le, hanem az az alak, amelyet megformál. Mindketten maradandót alkottak a nagy elődöket és legendás előadásokat idéző játékukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában