A rémület éjszakája

2020.10.31. 07:00

Randevú az elátkozott lelkekkel – A halloween rejtelmei

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit október 31. éjszakáján, azaz a Mindenszentek katolikus ünnep előestéjén, elsősorban az angolszász országokban tartanak. A hazánkban is egyre népszerűbbé váló ünnep eredetét, hagyományait, népszokásait Psenák Emesével, a pápai Kékfestő Múzeum néprajzosával jártuk körül.

Laskovics Márió

Forrás: pixabay

A halloween a Mindenszentek előestéje, ami egy őskori kelta, a samhain nevű ünnepből ered. Október utolsó napja jelölte a nyár végét. A kelták hite szerint e és a túlvilág közötti határok ilyenkor elvileg elmosódnak, és a halott lelkek átjöhetnek a halandók világába, az emberek szintén könnyen a túlvilágon találhatják magukat, mondta el Psenák Emese, a pápai Kékfestő Múzeum néprajzosa.

A halloween 1840 körül került Észak-Amerikába, az ír telepesek vitték magukkal az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A történelem során több hasonló római kori ünnep elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket szintén tartalmaz, kiegészült az ír nép szokásaival, később pedig az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, főleg töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal, almahalászattal.

– Manapság már inkább csak a gyerekek öltöznek be e napon, de a kelták idejében még mindenki álcázó maskarába bújt a holtak szellemeinek visszatérésétől való félelmében. A maskarákkal próbálták megjeleníteni, ezáltal egyúttal összezavarni a halott lelkeket. Úgy kell elképzelni, mint a mai farsangot: beöltöztek, zenéltek, énekeltek, mulatoztak – fejtette ki Psenák Emese.

Az angolszász területekről a rendszerváltás, de főleg a 2000-es évek óta az amerikai filmek, képregények, gyerekkönyvek és a kereskedelem nyomán hazánkba is egyre jobban begyűrűző halloweeni szokások kapcsán megjegyezte, a legismertebb a jelmezes kéregetés, mely során a gyermekek házról házra járnak, és énekükkel édességet „koldulnak” (Trick or treat! Szabadon fordítva: Csokit vagy csalunk! – Adsz vagy kapsz).

– Jól látszik, hogy a halloween farsangi szerepet vesz át. Hazánk elterjedt a tökfaragás, továbbá „tök jó”, hogy egyes iskolákban, főleg az angol nyelvi tagozatokon megismertetik az ünnepet tematikus nappal, jelmezversennyel, kézműves foglalkozásokkal. A fiatalok körében jellemzőek még a szórakozóhelyi beöltözős buli. Az idősebb korosztály kétségekkel fogadhatja a halloweent, ami azonban nem ellenlábasa a mindenszentek és a halottak napjának – mutatott rá Psenák Emese néprajzos, ugyanis az üdvözült és a tisztítótűzben lévő hívek mellett így a pokolban tengődő, elátkozott lelkekről is megemlékezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában