Szeretet, elfogadás és együttérzés

2020.10.07. 11:00

Sétával kezdődtek a csendnapok Veszprémben

Immár hagyományosan csendsétával kezdődött a csendnapok programsorozata a megyeszékhelyen.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág/Napló

A Művészetek Háza Veszprém és az Itt Most Egyesület szervezésében valósul meg október 2. és november 12. között az adventi időszakra hangoló rendezvénysorozat. A csendsétát idén is Kálazi Ágnes reikimester vezette a Benedek-hegyen és környékén.

Herth Viktória, a csendnapok fő szervezője a Naplónak elmondta, nem csak a kedvező időjárás miatt kezdődik a csendsétával a programsorozat.

– A csendséta nagyon tanulságos lehet. Ha máskor elmegy az ember sétálni másokkal, a barátaival, akkor mindig beszélget, mert van mondanivalója. Egy idő után viszont már csak azért beszélgetünk, mert kellemetlennek érezzük a csendet, zavarba hoz, frusztrál. Itt a sétán viszont nem szabad beszélgetni – mondta el Herth Viktória.

Herth Viktória szerint a csendsétakor kinyílik a világ.

- Olyan dolgokat, hangokat, szagokat, formákat veszünk észre, még egy ilyen jól ismert területen is, amelyeket korábban nem. Az emberek elfelejtették, milyen jólesik egy céltalan séta, ahol csak befelé figyelnek, ahol nem kell sietni.

- Sokszor eltemetnek bennünket a gondolatok, folyton agyalunk valamin. Úgy sétálni, hogy közben nem gondolunk semmire, húsz olyan emberrel közösen, akik szintén nem gondolkodnak, különleges élményt ad. Annyira ritka pillanatokat élhetünk át, amire egyedül nincs lehetőségünk mondta el Kálazi Ágnes reikimester köszöntőjében.

Herth Viktória fő szervező és Kálazi Ágnes reikimester köszöntötte az érdeklődőket Fotó: Horváth Virág/Napló

Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen a Benedek-hegy és környéke a Dunántúl egyik legerősebb energetikai pontja.

- Ismereteim szerint hazánk egyik kiemelt energetikai helye Veszprém, azon belül a vár környéke. Azt mondják, nagyon finom női erőtér van itt, és a női energiához a szeretet, az elfogadás, az együttérzés és a gondoskodás tartozik. A mai világunkban ebből nagy hiány van, és nagyon jó ezt az erőt így csendben, meditatív sétával magunkhoz venni – tette hozzá a séta vezetője.

Az eseményt hagyományosan közös teázás és meditáció zárta. A csendsétához, a meditációhoz vagy a csendnapok további programjaihoz nem kell tapasztaltnak lennünk a reikiben, agykontrollban, buddhizmusban vagy bármi egyéb spirituális irányzatban, egyszerűen csak élveznünk kell az énidőt, és fel kell készülnünk az adventi időszakra lélekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában