három kategóriában

2020.11.10. 07:00

Alkotói pályázatot hirdettek 1956-ról

Óvodásoknak és általános iskolai tanulóknak hirdetett pályázatot Mit jelent nekem 1956? címmel a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet.

Marton Attila

Forrás: Fortepan / ETH Zürich

Pintér Kornél, a szervezet elnöke közölte, célkitűzésük 1956 szellemiségének továbbvitele és az ’56-os hősök emlékének ápolása. Hozzátette, habár idén – a járványhelyzet miatt – elmaradnak a közös megemlékezések, hisznek abban, hogy a nemzeti múlt megismertetése, a hazaszeretetre nevelés nem csupán az intézmények falain belül és a köztereken, hanem az otthonokban is történik. A programban idén társszervezőként kapcsolódik be az 5 tornacsuka közösségi oldal és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

A pályázatot három kategóriában – óvodások, alsó tagozat, felső tagozat – hirdették meg, indulni 1956-os családi történet leírásával, az eseményekhez kapcsolódó novellával, verssel, mesével, rajzzal, festménnyel, kollázstechnikával, digitális rajzzal, fotóval, videóval vagy más kreatív alkotással lehet. A kézírásos pályázatokat és az egyéb technikákkal készült alkotásokat lefotózva kell beküldeni.

A beküldési határidő november 25-e (a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja), az eredményhirdetést pedig december 6-án, az 1956. december 6-i veszprémi nőtüntetés 64. évfordulóján tartják.

A beérkezett pályaműveket Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os szervezet elnöke, Szabóné Jámbor Eszter író és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója bírálják el. A zsűri mindhárom kategóriában három-három díjazottat hirdet az alkotók közül. A dobogós helyen végzett versenyzők több tízezer forint értékű ajándékcsomagot nyernek, amelyek mesekönyveket, a nemzeti park látogatóközpontjába szóló családi belépőjegyeket és ajándékutalványt tartalmaznak.

A szervezők közönségdíjat is hirdetnek, a kapcsolódó közösségi oldalon lehet szavazni a legjobb műre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában