sokszínű felhasználás

2020.11.17. 07:00

Papírból készült alkotásokat állítottak ki Pétfürdőn

Papír-képek címmel nyílt kiállítás a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban. A tárlat a maga eredetisége mellett egy sorozat része is, amelyben tehetséges, kreatív pétfürdői családokat mutatnak be az érdeklődőknek.

Juhász-Léhi István

Papírfonási technikával készült alkotások is színesítik a tárlatot

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ezúttal Buzás Dániel érzékeny, különleges hangulatú képei mellett egy sok lehetőséget rejtő papírfonási technikával is megismerkedhettünk, amelynek az édesanya, Buzásné Lázár Anna Mária és a testvér, Buzás Bence a mesterei.

– Rendhagyó a kiállítás, hiszen már a cím is többféle jelentéssel bír. Elsőre nem biztos, hogy arra gondolunk, amit sugallni szeretne, hiszen az itt látható képeket is papírra nyomták. Ugyanakkor a kiállított kézműves tárgyak szintén papírból, papírnyomással készültek. A papír mint anyag ilyen sokféle módon talán még nem volt bemutatva – hangsúlyozta a megnyitón mondott beszédében Kavecz Edina fotográfus.

Elhangzott: a papír elődje, a papirusz több ezer éves találmány. A papírfonás viszont új keletű tevékenység, a vesszőfonás modernizált változata. A fotózás és a fotópapírra való képalkotás idén ünnepli Magyarországon a 180. évfordulóját.

– Az itt kiállított tárgyak egy család három tagjának világát, szemléletét mutatják be. Összeköti őket az alkotás szeretete. Az itt található kézművestermékek főként az ősz és a karácsony hangulatát idézik, míg a falakon látható, többségében tájképek melankolikusak, csendesek, merengők – fogalmazott Kavecz Edina. A fotográfus ugyanakkor kiemelt két nagy méretű képet, melyek az Egy erőmű végnapjai című kiállításon voltak láthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában