Szélesvíz a világjárvány idején

2020.11.25. 07:00

Új rovatokkal jelentkezett Pápa folyóirata

Bőséges helyi kötődésű olvasnivalót kínál a borongós téli napokra a városi kulturális folyóirata, a Szélesvíz utóbbi hónapokban megjelent két legújabb száma.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz főszerkesztő mutatja a Szélesvíz városi folyóirat legújabb számát. A borítón Cziráki Lajos festőművész Alkonyat a kőfalnál című képe látható

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Megjelent a Szélesvíz, Pápa város folyóiratának legújabb, azaz a hetedik évfolyam második, őszi száma. A félévente kiadásra kerülő lap korábbi, tavaszi száma, szintén a közelmúltban látott napvilágot. A lapbemutatókat a járványhelyzetre való tekintettel nem tartották meg, az olvasók a megszokott árusítóhelyeken juthatnak hozzá a példányokhoz.

Mátyus Aliz főszerkesztő a Naplónak nyilatkozva elmondta, a tavaszi szám megjelenése részben a koronavírus, részben a száz éve született édesapja, Mátyus Ferenc emlékére írt könyve miatt tolódott el.

– Április óta Pápán élek, és volt időm megírni a kétszáz oldalas, Pápa! Pápa! Pápa! című kéziratot. A tavaszi szám anyaga ugyan időben készen állt, de miután érzékeltem, hogy lapbemutató nem lehet, megengedtem magamnak, hogy csúsztassam a szám elkészítését. Sajnos bemutatót aztán ősszel sem szervezhettünk. Így esett, hogy két hónapon belül adtuk ki a tavaszi és az őszi számot – magyarázta Mátyus Aliz, aki a járvány kezdetekor már ösztönözte a szerzőket, hogy írjanak, ez a periódus kedvez az írásnak, és az őszi számban megjelenhetnek járvány alatt szerzett tapasztalataik is. Ezen írásokból született meg a Világjárványidején című rovat, amely még a jövő tavaszi számban is várható, aztán reméljük, többé nem. Ezzel szorosan kapcsolatban lévő új rovat az Emberi kapcsolatok, ami már két éve várta megjelenését a folytonos helyhiány miatt, de most megtalálta helyét az őszi számban.

Mátyus Aliz főszerkesztő mutatja a Szélesvíz városi folyóirat legújabb számát. A borítón Cziráki Lajos festőművész Alkonyat a kőfalnál című képe látható Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A két rovat szervesen összefügg, hiszen a járvány az emberi kapcsolatokat befolyásolja legerősebben. Egyrészt oly módon, hogy megkezdődik egyfajta szolidaritás, mint ahogy ez háborúk és minden a társadalmat felzaklató helyzetben lenni szokott. Ugyanakkor a kényszerű elszigetelődés a legkülönbözőbb emlékeket mozgósítja, és rossz hatású, különösen azokra, akik kevésbé tudják egyedül jól kitölteni az életüket, idejüket. A helyi szerzőket együttműködésre ösztönöztem, Szavak a szabadban címmel a Pápai Művelődéstörténeti Társasággal felolvasásokat tartottunk a megszülető írásokból, eleinte udvarainkon, majd lakótelepeken, amit a Kiliánnal kezdtünk. Ezt a szabadtéri felolvasó mozgalmat, amint a járványhelyzet engedi, folytatjuk – jegyezte meg Mátyus Aliz.

A főszerkesztő az új kiadványból kiemelte még a Kerekes Károly Hubert győri bencés szerzetestanárral, illetve a Csuti Dávid nagybőgőművésszel készült beszélgetéseket, valamint a Diákrovatot, ami Mayerné Pátkai Tündének, és a református gimnázium általa szervezett Trianon-megemlékezésének köszönhetően határon túlról származó magyar diákok vallomásait tartalmazza a gyökereikről. A borítón Cziráki Lajos festőművész képei láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában