Kedves téli történetek az Óperencián túlról

2020.12.07. 11:00

Korábbi mesejátékaiból jelentetett meg könyvet Csukárdi Sándor

Csukárdi Sándor második mesekönyve jelent meg a minap, mely a téli ünnepekhez kötődő, színpadról átírt, gazdagon illusztrált fabulákat tartalmaz.

Laskovics Márió

Csukárdi Sándor új mesekönyve jó ajándék lehet a karácsonyfa alá

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Csukárdi Sándor főleg színész-rendezőként, a Szó és Kép Színpad vezetőjeként ismert, azonban íróként is egyre sikeresebben bontogatja szárnyait, saját novelláskötetén túl több mint húsz antológiába válogatták be írásait. Ezennel új, második mesekönyve jelent meg Az eltévedt Hópehelykisasszony és más mesék címmel a Kék-Fehér Könyvkiadó gondozásában, mely példányait a minap hozta el az egyik győri nyomdából. Mint mondta, a kemény táblás, 80 oldalas kötetben öt mese szerepel: A piros ruhás kísértet, Az eltévedt Hópehelykisasszony, Hová lett a hóember?, Mackókaland egy hóddal, Macskarácsony.

– A történetek ismerősek lehetnek azon gyerekeknek, akik már részt vettek a Szó és Kép Színpad Mikulás- és karácsonyi előadásain. Hiszen ezeket elsődlegesen színpadra írtam, tehát a mesejátékokból dolgoztam át elbeszélő, olvasmányos stílusban. Közös bennük, hogy mindegyik a téli ünnepek köré építhető mese, így ideális ajándék lehet a karácsonyfa alá. Nem véletlen az időzítés, de valójában kicsivel korábban szerettük volna megjelentetni, csakhogy a járványhelyzet miatt csúsztak a nyomdai munkálatok. Szerzői kiadásban jelent meg, így nálam rendelhető – mondta el Csukárdi Sándor.

Csukárdi Sándor új mesekönyve jó ajándék lehet a karácsonyfa alá Fotó: Laskovics Márió/Napló

A homokbödögei szerző megjegyezte, falubelijének, Lukács Katalin festőművésznek köszönhetően szép, monotípia technikával készült művészi illusztrációk egészítik ki az írásokat. Egy mesét több rajz szemléltet, a prózát pedig helyenként rímes dalok, versikék szakítják meg.

– A manapság divatos dizájn mesekönyvektől annyiban eltér a kötet, hogy nívós, irodalmi értékkel bíró a tartalom. A mesejáték-jellegből adódóan kidolgozottak a figurák, ami beleélési lehetőséget teremt a játékosabb felolvasásra mind a szülők, mind a gyermekek részéről. Szól barátságról, kitartásról, küzdelemről, szeretetről, vagyis minden olyan érzésről, ami az Óperencián túlról szívesen látott vendég – fűzte hozzá Csukárdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában