Nem állt meg az élet a pápai könyvtárban

A városi könyvtár zárva tartja kapuit az olvasók előtt, azonban a munkafolyamatok nem álltak le: feldolgozzák az új állományt, a meglévőt pedig rendbe rakják és selejtezik, továbbá igény szerint házhoz szállítanak, virtuális programokat, játékokat szerveznek.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai Mór Városi Könyvtár a Kormány 484/2020. rendelete alapján november 11-től (30 napig vagy további intézkedésig) zárva tart, az intézményben az ott foglalkoztatottakon kívül tartózkodni tilos. A személyesen történő kölcsönzés nélkül szükségessé vált a nyilvános szolgáltatások átszervezése. Így november 16-tól ismét bevezették az áprilisban elindított Házhoz megy a könyv szolgáltatásukat.

Császár Csilla könyvtáros jelzeteli az új dokumentumokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az olvasóik telefonon és e-mailben adhatják le igényeiket a dokumentumokra, amelyeket Pápán és tíz kilométeres körzetében szállítanak ki kedden és pénteken 9-12 óra között. A kikölcsönzött könyveket a kiszállításkor is visszaadhatják vagy személyesen a könyvtár bejáratánál lévő Könyvőrbe dobhatják be. A visszahozott könyveket külön tárolják, „pihentetik” napokig. Késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumokra nem számolnak fel, tudtuk meg Polovitzerné Antal Mónika megbízott intézményvezetőtől. November végéig összesen 156 beiratkozott olvasó 217 darab könyvet igényelt, s ebből 169 szép-, 48 szakirodalom volt.

György László karbantartó a keddenként és péntekenként házhoz menő könyvekkel Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polovitzerné Antal Mónika elmondta, a könyvtár munkatársai nem otthoni munkavégzéssel dolgoznak. Mindenki az intézményben teszi a dolgát. Folyik az új könyvek és a helyismereti fotók, cikkek, aprónyomtatványok digitalizált változatának feldolgozása. Az online adatbázisaik a nap huszonnégy órájában továbbra is rendelkezésre állnak a honlapon. Az olvasószolgálatos munkatársak aktívan részt vesznek a házhoz menő szolgáltatásban. Emellett folyik a különböző állományrészek rendrakása, selejtezése, a közösségi oldalukon pedig folytatódnak digitális játékaik, melyek nyereményeit szintén házhoz viszik.

Vargáné Sipos Terézia könyvtáros dolgozza fel az új gyerekkönyveket Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A veszélyhelyzet miatt rendezvényeink az idei évben elmaradnak. Készülünk az adventi időszakra. Sajnos személyesen nem találkozhatunk olvasóinkkal, látogatóinkkal. Ezek a programok most az online térbe kerülnek át, mint például Bolla Bernadett Ahol összeér című fotókiállítása honlapunkon virtuális formában tekinthető meg. Sajnos a Mikulás sem látogathatja könyvtárunkat, lelkes könyvtáros segítői a város több pontján ajándékkönyveket hagynak el pénteken, örömet okozva kicsiknek és nagyoknak – emelte ki Polovitzerné Antal Mónika, aki november 9-től megbízott intézményvezetőként látja el feladatait.

Katona Irén könyvtáros a plexivel védett kölcsönzőpultban, ahol fogadják az olvasói igényeket Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Nagy megtiszteltetés, hogy rám esett a választás. Komoly kihívás elfoglalni ezt a pozíciót. A könyvtár kiválóan működő intézmény, erős alapokra építkezve vehettem át. Elsődleges célom új értékközvetítő közösségi szolgáltatások megvalósítása, innovatív olvasás-népszerűsítő programok szervezése, fejlesztési lehetőségek kihasználása, minőségi közszolgáltatások biztosítása a kulturális igényeknek megfelelően. Fontos, hogy valamennyi korosztály örömmel látogasson el a könyvtárba – zárta gondolatait Polovitzerné Antal Mónika megbízott intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában