Freskó a festmény alatt

2020.12.30. 11:00

Több mint száz év után újra látható az eredeti oltárkép

Az egyházaskeszői katolikus templom védőszentjének legendáját ábrázoló, vélhetően 18. századi, több mint száz éve letakart oltárfreskóra bukkantak egy felújításra váró festmény alatt.

Laskovics Márió

Nagy Dávid és Henczel Szabolcs az egyházaskeszői katolikus templom két oltárképével

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A helyi Antiochiai Szent Margit vértanú-templom főoltárképének felújítási célú levétele miatt ismét láthatóvá vált a régi, a ma élők körében eddig nem ismert freskó – tudtuk meg Nagy Dávid egyházközségi képviselő-testületi tagtól. Mint mondta, korábban is kíváncsiak voltak rá, mit rejthet a fal a kép alatt. Egy oltárfreskót sejtettek, amelyről azonban a faluban senki, még a legidősebb, 95 év körüli lakos sem rendelkezett tényleges információval, illetve a levéltári és internetes helytörténeti kutatások is eredménytelenek maradtak.

– A három és fél méter nagyságú festmény gróf Széchenyi Jenő festőművész 1907-es alkotása. Kerete és annak faragványa restaurálásra szorul. Leemeltük, nehogy egy leeső darab kárt tegyen a vászonban vagy az oltárban. Ekkor szembesültünk a barokk freskóval, amely feltételezhetően a 18. században készült, alkotója ismeretlen. Mindkét kép a templom védőszentjét, Antiochiai Szent Margit szűz vértanút, a várandós és a szülő nők védőszentjét ábrázolja, kissé más környezetben, amint a kereszt erejével győzi le a sárkány alakjában rátámadó gonoszt. A nem túl közismert szent a 4. században, 14-15 évesen halt mártírhalált, emléknapján, július 20-án tartjuk az éves búcsúnkat – idézte fel a Naplónak nyilatkozva Nagy Dávid.

Később döntenek arról, visszateszik-e a festményt, mely 113 éve fedte el a freskót. Az egyházközségi képviselő-testületi tag véleménye szerint a falra festett mű értékesebb lehet, ezért valószínűleg így hagyják, és a festménynek igyekeznek majd másutt méltó helyet találni a templomban, talán valamelyik oldalfalon. Távlati tervük a freskó előírások szerinti restauráltatása.

– Sokat gondolkodtunk rajta, de eleink talán azért fedhették el a freskót, mert egy gróf adományát a legszembetűnőbb helyre illett tenni. A műemléki védelem alatt álló, tavaly új tetőzettel és falszigeteléssel ellátott templomban jelentős még a gazdagon díszített barokk szószék, a több mint százéves orgona, valamint a beltéri betlehem, amely egy Amerikába elszármazott falubeli 1913-as ajándéka. Utóbbit eddig a plébániaépületben tároltuk, először idén szenteste volt megtekinthető a szentélyben – jegyezte meg Nagy Dávid.

Nagy Dávid és Henczel Szabolcs az egyházaskeszői katolikus templom két oltárképével Fotó: Laskovics Márió/Napló

A két éve Egyházaskeszőn is szolgáló, legfontosabb feladatának a szívek közti hidak építését tartó Henczel Szabolcs szanyi plébános hozzáfűzte, a Historia Domusban (háztörténet) is csak annyi állt: talán értékes freskó található a kép alatt. Kiemelte, szép összefogás volt fiatalok és felnőttek részéről a festmény közös levétele.

– Felvettük a kapcsolatot a Széchenyi családdal, hajlanak a restaurálásra, azonban ehhez is pénzadományokra lenne szükség, akárcsak a freskót magába foglaló szentély felújításához. Ez nagy kihívás elé állít minket: a szakvéleményekkel alátámasztott tervek már megvannak, anyagi forrásra várunk. Aktív az egyházközség, heti egy szentmisét tartok, és pályázatokból is szervezünk közösségi programokat. A Győri Egyházmegye nemrég átvette a helyi óvodát, így a gyermekek a szanyi katolikus általános iskolába továbbmenve tizennégy éves korukig vallásos neveltetésben részesülnek – jegyezte meg Henczel Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában