Zene határok nélkül

2021.01.23. 11:00

Furulyavirtuóz érkezett a várpalotai Szent János-iskolába

A magyar kultúra napja alkalmából a furulyán játszó Marosz Ajna, a Virtuózok V4+ klasszikus zenei tehetségkutató verseny Szlovákiát képviselő győztese látogatott el a várpalotai Szent János-iskolába.

Szabó Péter Dániel

Marosz Ajnát furulyásként elsősorban a barokk zene érdekli

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Nagy szeretettel fogadták a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola diákjai a 13 éves zenei talentumot, aki egész délelőtt az intézmény vendége volt. Az ebédlőből kialakított alkalmi koncertteremben előbb közösen megnéztek a gyermekekkel egy részletet a győztes előadásából, majd a várpalotai iskola hangszeres tehetségei hangolták rá a klasszikus zenére a közönséget.

Aztán Horváthné Csomó Orsolya, az iskola pedagógusa beszélgetett Marosz Ajnával zenei pályafutásáról és a V4+ versenyről. Az ifjú zenész elmondta, édesanyja hatására választotta a furulyát. Hatalmas élmény volt számára a nemzetközi tehetségkutató, rengeteget tanult, és sok új embert ismert meg a forgatások során. Nyolcadik osztályos diákként most elsősorban a felvételire készül, ugyanis egy budapesti zenei szakgimnáziumban szeretné folytatni tanulmányait.

Ezt követően Józsa Eleonóra zongorakíséretével Marosz Ajna egy minikoncertet adott a várpalotai iskolában.

Zárásként aztán a Szent János-iskola furulyán játszó nebulóival találkozott, s tartott nekik rövid „mesterkurzust”. A Virtuózok első nemzetközi évadának győztese, a most 13 esztendős Ajna egyébként ötéves kora óta furulyázik, nyolc­évesen elkezdte a zongorát is második hangszerként. Furulyásként elsősorban a barokk zene érdekli, de szívesen és rátermetten játszik kortárs darabokat is. Több nemzetközi furulyaverseny győztese.

Marosz Ajnát furulyásként elsősorban a barokk zene érdekli Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Családjuk egy Zsolna melletti faluban él. Marosz Ajna édesapja Ján Marosz korábbi közlekedésügyi államtitkár, Igor Matovič miniszterelnök tanácsadója, édesanyja pedig a kecskeméti származású Marosz Diána újságíró.

A Virtuózok V4+ – Közös nyelven beszélünk című televíziós zenei tehetségkutató a visegrádi négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – mellett Szerbia tehetségeit mutatta be.

A részt vevő országokban a helyi válogatókból kerültek ki azok a 6 és 19 év közötti tehetségek, akik bejutottak a nemzetközi műsorba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában