Petőfi Színház

2021.02.17. 16:00

Ajándék kívánságműsort adtak az időseknek Zircen

A Szent Bernát Idősek Otthonába látogatott a Veszprémi Petőfi Színház maroknyi csapata, vidámságot csempészve az idős emberek életébe.

Müller Anikó Hanga

Közel egy éve Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser fejéből pattant ki a „Maradj otthon, majd mi megyünk” mottójú kezdeményezés, melynek keretében eddig 122 helyszínen léptek fel a színművészek, közvetítették a színház feltöltő, gyógyító erejét lakótelepeken, házak tövében, erkélyek, ablakok alatt, parkokban, Veszprémben és megyeszerte.

Humoros jelenetet adott elő Módri Györgyi és Keller Márton Fotó: Müller Anikó Hanga

– Természetes számunkra, hogy e nehéz időszakban is segítünk a művészet, az élő színház pozitív töltetet adó erejével. A színház élő műfaj, egyszerre, egy térben kell, legyen jelen alkotó és befogadó, s ha a nézők előtt nem tudjuk kapuinkat kitárni, nekünk kell hozzájuk elmenni. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az idős emberek se maradjanak ki ebből az élményből, így jutottunk el a zirci otthonba is, megajándékozva őket műsorunkkal – mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A műsorban fellépett Keller Márton, Hirschl Laura, Módri Györgyi, Kőrösi Csaba Fotó: Müller Anikó Hanga

Minden megyei idősotthont megkerestek felajánlásukkal, „Az otthon lakói kérték, a Veszprémi Petőfi Színház teljesíti!” mottóval kívánságműsort kínálva számukra. Az idős emberek a repertoárlistából – operettekből, táncdalokból, versekből, humorbonbonokból – kiválaszthatták a nekik tetsző műsorszámokat. A zirci otthon lakói – betartva a szigorú járványügyi szabályokat – a ciszterci apátság belső udvarán fellépő művészek műsorát az ablakokból kísérték figyelemmel, bár a hideg ellenére néhányan kimerészkedtek az udvarra. Nagy szeretettel fogadták őket, tapsoltak, integettek, énekeltek, sokat jelentett érzelmileg is számukra az élmény.

Oberfrank Pál igazgató verset mondott Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az otthonban 76 ellátottról gondoskodunk, védelmük érdekében minden szükséges intézkedést meghoztunk. A járvány kezdete óta látogatási, illetve kijárási tilalom van érvényben. A védekezés nem csak dolgozóink számára ad plusz feladatokat, nagyfokú fegyelmezettséget, de lakóink számára is a megszokottól eltérő, korlátozott mozgásteret, a kapcsolattartás lehetőségének korlátozását is jelenti. Mind a járvány, mind a karantén fokozott érzelmi reakciókat válthat ki, szorongást, a hangulati élet nyomottságát, haragot, reménytelenséget, ingerültséget. A bezártság érzése, a napi rutin felborulása, a másokkal való szociális és fizikai kontaktus hiánya növeli a mentális egészség megőrzésének nehezítettségét ellátottainknál. Ezért is tartom fontosnak, hogy köszönetemet kifejezzem a Petőfi Színház színművészeinek, akik vállalkoztak arra, hogy ebben a rendkívüli helyzetben helybe hozzák számunkra a kultúrát, hozzájárulva idős lakóink mindennapjainak színesebbé tételéhez, élményhez juttatásához – emelte ki Takács Réka, az otthon igazgatónője.

A műsorban fellépett Oberfrank Pál, Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Hirschl Laura, Keller Márton, köszöntőt mondott Kellerné Egresi Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában