Több millió, akár milliárd éves kövek

2021.02.16. 11:00

Meteoritokat kaptak a vásárhelyis diákok

Meteoritokat ajándékozott a várpalotai Vásárhelyi András Tagiskola közösségének a közelmúltban a tanintézmény egykori diákja, Nagy Richárd amatőr csillagász.

Szabó Péter Dániel

Nagy Richárd (jobbra) egy tavalyi várpalotai járdacsillagászaton

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Hányattatott egy éven vagyunk túl, sok tervünk nem, vagy nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A koronavírus-járvány miatt többek között a Bakonyi Csillagászati Egyesület égisze alatt működő PACSI (Palotai Amatőr Csillagászat) sem jutott el a Vásárhelyi iskolába, pedig minden szándék megvolt erre. Ez azonban egy igazi „9-es sulist” (a Vásárhelyi iskola korábbi neve – a szerk.) nem tántorít el. Ha a gyerekek nem mehetnek az égbolt csodáihoz, akkor az univerzum maga jut be az iskolába – írta az intézmények küldött levelében a PACSI vezetője, aki az elmúlt években több sikeres csillagászati témájú rendezvényt szervezett Várpalotán.

– Jól emlékszem arra, amikor Kóta Dénes tanár úr mesélt földrajzórán a naprendszerről és a csillagokról. Már akkor is áhítattal hallgattam. Sokat kaptam tőle, és sokat kaptam az iskolától. Igyekszem törleszteni – szögezte le Nagy Richárd, aki kisebb meglepetést is küldött egykori iskolájának.

Nagy Richárd (jobbra) egy tavalyi várpalotai járdacsillagászaton Fotó: Szabó Péter Dániel

– A csomagban várakozó kis égi kövekkel olyan tárgyakat tarthatnak a diákok a kezükben, melyek több millió, akár milliárd évesek. Vándoroltak a sötét űrön át, hogy aztán felizzva elérjék végső otthonukat: a Földet. Emlékeztessenek minden tanárt, diákot, iskolai dolgozót arra, hogy a nehéz időket csak úgy lehet átvészelni, ha van egy olyan erős, összetartó mag, ami túlél hideget, meleget, bármilyen megrázkódtatást, és mégis tud valami újat, szépet tanítani mindenkinek – írta a Vásárhelyi András Tagiskola közösségének Nagy Richárd.

– A jó iskola a tudás örömére tanít meg, s nem pusztán tudással vértez fel. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy jelenlegi és volt kollégáink elvetették Ricsiben az öröm magjait, melyből tanítványaink és a város lakói is töltekezhetnek – köszönte meg a különleges meglepetést Dobos Andrea, a Vásárhelyi iskola tagintézmény-vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában