Továbbadni a lángot

2021.02.16. 07:00

Pályázati pénzből folytathatja a hagyományápolást a Kék Madár Alapítvány

A hagyományőrző nemzeti értékek továbbvitelét tűzte ki célul a Kék Madár Alapítvány A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása! című pályázata, mellyel 2,5 millió forintot nyert az Agrárminisztérium hungarikumpályázatán.

Sági Ági

Forrás: Kék Madár Alapítvány

- A Kék madár programban eleve nagyon fontos elem a népi művészet, a népi kultúra megismertetése. Többirányú ez a program, egyrészt az évszakokhoz kapcsolódó hagyományos ünnepek megtartását jelenti, ezeket idén még színesebbé tudjuk tenni. Ilyenek a szüret, a Márton-napi vigasságok, az advent időszakához kapcsolódó hagyományok, mint a lucázás, a Borbála-ág-hajtatás, a betlehemezés. Most tavasszal farsangolunk, és a húsvéti, pünkösdi hagyományokat ápoljuk. A mindennapi életünkben megjelenő ünnepeket az iskola falain belül is megtartjuk, megismertetjük a gyerekekkel – mondta el lapunknak Jegesné Rémesi Irén, a Báthory Iskola Kék madár programjának vezetője.

Fotó: Kék Madár Alapítvány

Az ünnepekhez kézműves foglalkozások kapcsolódnak, szerveztek már nemezelést, kötélverést, múzeumpedagógiai foglalkozást a gyerekeknek.

- Fontosnak tartjuk, hogy ezek a foglalkozások élményszerűek legyenek, mert kisiskolás korban az elmélet fontos, de az a jó, ha az elmélettel a gyerekek különféle tevékenységeken keresztül ismerkednek. Szintén a programunk eleme, hogy ősszel vagy tavasszal elmegyünk egy erdei iskolai hétre a gyerekekkel, általában nem túl messzire, a Bakonyba, a Balaton-felvidékre, a minket körülvevő részekre. Igyekszünk megismertetni őket a természet szépségeivel, de azokon a helyeken, ahol éppen vagyunk, megkeressük a népi kismestereket, és a velük való találkozást is beépítjük a programjainkba. Ilyenkor a diákjaink kenyeret sütnek, fából, bőrből dísztárgyakat készítenek, szőnek, agyagoznak – tehát megismerik a különféle régi kézműves formákat – tette hozzá.

Fotó: Kék Madár Alapítvány

Szintén a program része a népmese és a népzene megjelenítése. Az alapítvány jól működő kapcsolatokat ápol mesemondókkal, vándormuzsikusokkal, népzenészekkel. Ezeket a programokat azonban egyelőre halasztani kell, mert nagyobb szabású programokat az iskolákban sem lehet szervezni. Ha másképp nem, a jó idő beköszöntével, kinti programként ezeket is megtartják majd.

A kimenő negyedik évfolyam minden évben egy hetet Budapesten tölt, ahol a történelmi hagyományokkal és kincsekkel ismerkedhetnek a gyerekek. Bár sokan jártak már közülük a fővárosban, általában nem ilyen szemmel nézték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában