Magasságok és mélységek

2021.02.14. 11:30

Veszprémi színészek meséltek a szerelem természetéről (videó)

Elérkezett a szerelmesek napja, és ennek apropóján felkértünk egy-egy színészt a Petőfi Színház és a Pannon Várszínház társulatából, hogy szavalják el kedvenc szerelmi témájú versüket, és osszák meg velünk gondolataikat a témával kapcsolatban.

Varga Richárd, veol.hu

Forrás: pixabay.com

A Pannon Várszínház színésze, Szelle Dávid, Ady Endre Tüzes seb vagyok című költeményét választotta.

- Azért jutott eszembe ez a vers, mert hozzám sokkal közelebb állnak azok a költemények, amelyek egyfajta kendőzetlen őszinteséggel vallanak a szerelemről. Nem csak a szépségét, de a nehézségeit is be akarják, és be is tudják mutatni – mesélte Dávid.

Hozzátette, hogy az Ady-versben a kín egy visszatérő motívum, amelyet azért tart fontosnak kiemelni, mert a szerelem nem csak a rózsaszín ködöt, hanem rengeteg nehézséget, stációkat is tartogat.

- Sokkal inkább a magaménak tudom érezni azokat az írásokat, amelyek kevésbé szentimentálisak. Ezek számomra sokkal érthetőbbek is. A szerelem természete kettős: amennyire gyönyörű tud lenni, amennyire a magasba emel, éppen annyira a mélybe is tudja rántani az embert. Az Ady-versből ez abszolút kiérződik – mondta a színész.

Máté P. Gábor egy olyan Jókai-szöveget választott, amely félúton van valahol a líra és a próza között, és a szívben összesűrűsödő érzések sokrétűségét fogalmazza meg.

- Még a Jókai emlékév kapcsán, a Petőfi Színházban csináltunk egy Jókai-emlékestet, amelyet Palásthy Bea rendezett. Négyen szerepeltünk benne, és Jókait Joós László játszotta. Az általam választott szöveget ő mondta, de már akkor nagyon megtetszett nekem is, ezért elhatároztam, hogy megtanulom – mondta a színész.

Megosztotta velünk, hogy a szöveg eredete meglehetősen rejtélyes. Nem tudja pontosan, melyik Jókai műből származhat.

- Sokat kutakodtam, de egyszerűen nem akadtam a nyomára. Megkérdeztem Beát, de ő sem emlékezett – mesélte Gábor. Majd hozzátette, hogy ez egy nagyon mély szöveg, amelyet áthat az idős Jókai élettapasztalata.

- Ez egy esszencia. Megmutatja, hogy mennyi érzelem bennünk van. Kemény és igaz mondatok ezek, és én szerettem volna egy olyan szöveget választani, amit nem igazán ismernek az emberek.

A színész kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az a szerelem, amikor az ember nem tud aludni, és csak a másikra képes gondolni, véleménye szerint nagyban kötődik a korhoz is.

- Azt hiszem, ez inkább vágy, mint szerelem. Az igazán mély szerelem sokkal bonyolultabb, és sokkal több kompromisszumot igényel. Az igaz szerelem az, amikor mindenét képes vagy elfogadni a másiknak. A hibáit is. És könnyen lehet, hogy ez nem fiatalkorban jön el – zárta a gondolatait Máté P. Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában