Elültetni a magyarságtudatot

2021.03.08. 07:00

Online konferenciát rendeztek csetényi, erdélyi és felvidéki óvodapedagógusok

Az Erasmus+ partneri együttműködési program keretében nem mindennapi konferenciát szervezett a Csetényi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde határon inneni és túli kollégáiknak, tájékoztatta lapunkat Kelemen Anita óvodavezető, projektvezető.

Müller Anikó Hanga

Az ajándék kokárdák az összetartozás jelképei

Fotó: Müller Anikó Hanga

A szakmai esemény fókuszában, melyre százötvenen regisztráltak, a testi-lelki egészség állt, melyhez a bakonyi óvoda két határon túli partnerintézménye is csatlakozott.

Ünnepi műsorral köszöntik a csetényi apróságok a határon túli óvodásokat Fotó: Müller Anikó Hanga

– A Pedagógus Expón és a nyári pedagógus táborunkban köttetett barátságoknak köszönhetően három intézmény óvodapedagógusai – az erdélyi alsórákosi, a felvidéki nyárasdi és mi – úgy döntöttünk, szakmai együttműködés jegyében online konferenciát rendezünk. Sok pedagógussal, szülővel kapcsolódtunk össze így a világhálón. Javasoltam, vonjuk be ebbe a gyermekeket is. A partnerség kiváló lehetőséget biztosít, hogy megismerhessük más országok köznevelési intézményei napi működését, azt, hogy miként szervezik a foglalkozásokat, a mindennapokat az óvodában. Ötleteket, jó gyakorlatokat, hasznosítható módszereket kívánunk megosztani egymással – ismertette az óvodavezető a program célját.

A három óvoda bemutatkozásán túl a csetényiek sokrétű témákat tűztek napirendre. Szó esett a „Zöld Óvoda” szemléletről, az egészségnevelési elvekről az óvodai mindennapokban, a hagyományok szerepéről, arról, hogy ünneplik meg a jeles napokat és ezekbe miként vonják be a szülőket, miként élik meg az apróságok a dalban, táncban gazdag mindennapokat az Így tedd rá programnak köszönhetően. Egy előadás a pedagógusok lelki egészségének megőrzését elemezte. A csetényi óvodások 50-50 darab saját készítésű kokárdát küldtek Alsórákosra és Nyárasdra, kis társaiknak, akik viszonozzák majd az ajándékot és az ünnepnapon ezt tűzik fel mindannyian büszkén a szívük fölé, összetartozásuk jeleként. Emellett dalos-mondókás videóüzenettel is készülnek, köszöntve egymást az ünnepen.

Az ajándék kokárdák az összetartozás jelképei Fotó: Müller Anikó Hanga

– A jövőben több olyan, hosszú távon mindenki számára profitáló programot tervezünk, melyek során lehetőség lesz a virtuális összekapcsolódásra gyerekeknek, pedagógusoknak egyaránt. Azt, hogy összetartozunk, már gyermekkorban meg kell tanítani, el kell ültetni, a magyarságtudatot. Fontos, hogy megismerjék a helyi és a határon túli magyarság kultúráját, szokásait, vers-, mese-, tánc- és dalkincseit. Éppen ezért fontos, hogy összekapcsolódjunk minél többen, ne engedjük el egymást, hisz van még magyar szó, magyar gondolkodás a Kárpát-medencében és a világ számos pontján. Legyünk erre nagyon büszkék, mert nincsenek határok, egy nyelvet beszélünk, a szívünk együtt dobban – zárta az értékelést Kelemen Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában