a dal

2021.03.26. 14:00

Süle Zsolt zenéről és az otthon csodáiról

A zene minden. Ezen keresztül elmondhatja az ember az érzéseit és beszélhet az egész világról – vallja Süle Zsolt, a veszprémi énekes, zeneszerző.

Kovács Erika

Süle Zsoltot már gyerekként vonzotta a színház és a zene Fotó: archív

Fotó: Baumann Bela

A Befúj című szerzeménye a Duna Televízió A Dal című tehetségkutató show-műsorában a több mint 400 pályamű közül az első négy között végzett. A művésszel legendás előadókról és az LGT Emlékzenekarról is beszélgettünk.

– Általános iskolás koromban is érdekelt a muzsika és a színpad, már akkor néptáncoltam szülőhelyemen, Herenden – kezdi a beszélgetést Süle Zsolt, aki később vendéglátóipari szakközépiskolába járt, és dolgozott is a vendéglátásban. Édesapja vendéglátós zenész volt, szaxofonon játszott. Zsolt így fiatalon megismerte ezt a világot, már akkor eldöntötte, zenész lesz, de érdekelte a színjátszás is, így Herenden tagja lett az amatőr színjátszók társulatának.

Felidézte, akkor nagy divat volt, hogy összeálltak a barátok és létrehoztak egy zenekart. Így 14 évesen megalapította első zenekarát, a Storyt, ahol dobolt, és feldolgozásokat játszottak. Aztán középiskolás korában megírta az első dalszövegeket, és megalapította a Sansz zenekart, ami már saját dalokból álló repertoárral rendelkezett, és megjárták a Ki mit tud?-ot is. Az egyik ilyen alkalommal ismerte

meg zenész kollégáit, így Nyakas Krisztiánt, Csoknyai Györgyöt és Holubecz Imrét, akikkel azóta is együtt dolgozik. LGT-dalokat kezdtek játszani, kezdetben csak saját maguknak, majd a nyilvánosság előtt is, miután 25 éve 11 veszprémi zenésszel megalapították az LGT Emlékzenekart, amely azóta is működik.

– Az LGT közös pont volt köztünk. Beindult a szekér, és rengeteg helyre hívtak bennünket az ország minden részéből. Játszottunk mások mellett Somló Tamással, Karácsony Jánossal, akik nagy szeretettel fogadtak minket – említi. Az emlékzenekar rengeteg színpadon, fesztiválon megfordult. – Kamaszként a Tabánban voltam LGT-koncerten, és ha akkor valaki mondta volna, hogy Somló Tamással egy színpadon fogom énekelni az Álomarcú lányt, nem hittem volna el – fogalmaz.

Mindeközben örömmel mondtak igent a Pannon Várszínház igazgatójának megkeresésére: Vándorfi László felkérte őket, legyenek kísérőzenekara a Miénk ez a cirkusz című előadásnak, mely LGT-dalok köré íródott. Süle Zsoltnak nem volt idegen a színház világa, hiszen rendelkezett színjátszói múlttal. Később más zenés darabokban is játszott a zenekar a színházban, így az Égi vándor című előadásban, amelyben az Omega nagy slágereit dolgozták fel. Mindig kacérkodott a zeneszerzéssel is, amire lehetősége adódott, mert Vándorfi László felkérte, írjon zenét mesedarabokhoz, később a dalok szövegét is ő írta. Színfoltja eddigi pályájának, amikor az igazgató a Csinibaba című előadás egyik prózai szerepére is felkérte őt. Álma, hogy teljes estét betöltő, nagyszínházi előadáshoz is komponáljon zenét.

Süle Zsolt mindig tagja volt másik zenekarnak is, egyik ilyen a Mozizenekar, amivel saját szerzeményeit adták elő. Még 2014-ben megalakult az ÉSTE, mert megkereste Trócsányi Gergely, a Hollywoodoo zenekar frontembere azzal, hogy fiókban őrzött verseit és dalszövegeit keltsék életre, ami Süle Zsolt komponálásával megtörtént. Több művész csatlakozott hozzájuk a Petőfi Színházból, és megszületett egy egész estét betöltő elő- adás, amit a veszprémi Latinovits–Bujtor Játékszínben sokszor telt ház előtt mutattak be. A művész online fellépésekre képtelen, mert nem tudna csak a kamerának játszani, lételeme a közönség. Ezt szerencsére meg is teheti, miután több lábon áll, egy élelmiszerüzletet vezet Veszprémben. Az üzleti világ, ahogy fogalmaz, rárakódott, de fontosnak tartja, főleg a mostani világban, hogy nem megélhetési zenész. A pandémia miatt óriási hiányérzet van benne, mert nem tud találkozni a közönséggel.

Süle Zsoltot már gyerekként vonzotta a színház és a zene
Fotó: archív

Süle Zsolt 2017. december 6-án egy producer barátja javaslatára elkülde egy dalát a Duna TV dalválasztó műsorába. Ettől eleinte ódzkodott, mert úgy gondolta, főleg a közönség döntsön egy dalról. Aztán lépését nem bánta meg, mert 300 pályaműből bekerült az első 30-ba, így A Dal 2018-ba bejutott a Zöld a május című szerzeménye, amelyhez a szöveget, zenét is írta, szerezte. Fantasztikus érzés volt számára, hogy a szakma is vállon veregette. Először 2018. január 20-án, a nemzeti dalválasztó első válogatójában lépett színpadra, ahol a zsűri és a nézők szavazatai alapján holtversenyben az első helyen végzett, és továbbjutott az elődöntőbe. Február 10-én, A Dal első elődöntőjéből a zsűri és a nézők szavazataival a második helyre került, és továbbjutott a döntőbe. Még abban az évben megkapta a Gizella-díjat Veszprémben. Jelentkezett a Duna TV újabb tehetségkutató műsorába is.

A Dal 2021-be bejutott a Befúj című dala. Több mint 400 pályamű közül az első négy között végzett, a dalban Zsolt énekel és zongorázik. Idei céljairól kifejti, jelenleg is dolgozik egy önálló lemezen, esten. Rövid távú célokat jelöl meg: legfontosabb az egészség és hogy mielőbb társaságba lehessen járni, beszélgetni. A művésznek passziója a főzés, főleg a régi magyaros ételeket készíti el szívesen. Kedvelt időtöltése, amikor családjával lehet és beszélgethet a gyermekeivel. – Jók az otthon csodái, amiket az ember megél, mert alapot adhatnak a zenéhez – összegez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában