Rigófütty és aranyvirágú sombokor

2021.03.07. 11:00

Szabadtéri programokkal várja a látogatókat a bakonybéli monostor

A Szent Mauríciusz Monostorban szabadtéri vendégváró programot kínálnak a látogatóknak.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A bencés szerzetesek jelenleg 4,5 hektáros kertjét angolpark jelleggel a reformkorban telepítették – e korból több fa ma is él – és az aktív pihenést szolgálta akkor és ma is, ismertette lapunkkal Vajda-Szekrényes Zita idegenvezető. Az arborétumot most egybefüggő hóvirágszőnyeg borítja, aranyló sárgában pompázik a sombokor, bújik az odvas keltike, a medvehagyma, a bogláros szellőrózsa. Jellegzetes kora tavaszi növény a pettyegetett tüdőfű, melyet a szerzetesek begyűjtenek, szárítópadlásukon megszárítják, teáját a tüdő problémáira, a köhögés, az asztma ellenszereként használják a népi gyógyászat szerint. A park megismerését játékos feladatok is segítik.

Az arborétumot hóvirágszőnyeg borítja Fotó: Müller Anikó Hanga

– Izgalmas erdőismereti feladványokat kínálunk a gyermekes családoknak, vagy akár iskolai osztályoknak. Egy kis füzetben feladatokat találnak, pl. kéreglenyomat-, és kéregfotók alapján kell beazonosítani és megtalálni fákat. A „fordított világ” mottójú játékban tükörrel az orruk alatt haladnak a gyerekek, így a fák lombkoronáit is szemügyre vehetik. Az elrejtett „kincsesláda” olyan kincsekkel van tele, melyek felfedezésével a gyerekek bővíthetik természetismereti tudásukat. A keresést útleírás segíti, az utak mellett lévő fák latin nevének ismertetésével – mondta el Vajda-Szekrényes Zita.

Virágzik a sombokor az arborétumban, mutatja Vajda-Szekrényes Zita Fotó: Müller Anikó Hanga

Az arborétumi sétát az idegenvezető, Kányádi Sándor Meddig ér a rigófütty című kedves meséjével zárja mindig, mely választ ad arra, miért éppen a sombokrot öltözteti tetőtől talpig aranyvirágba a köpenyét leterítő tavasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában