Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

2021.03.04. 07:00

Szobor a Megbékélés ligetében

Szelestey-Polgár Attila a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület támogatásával kezdeményezte egy közadakozásból felállítandó szobor, illetve liget megvalósítását Veszprémben.

Őrsi Ágnes

20210222 Veszprém, Óváros téri régiségbolt, a leendő dózsavárosi közparkba tervezett szobor makettje. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A „Megbékélés ligete” előterjesztését a Köztéri Műalkotások Munkacsoport támogatta, a képzőművészeti lektorátus véleménye is pozitív volt, a veszprémi közgyűlés elvi döntést hozott Matl Péter szobrászművész alkotásának önkormányzati tulajdonú közterületen történő elhelyezéséről. A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület önálló honlapot hozott létre, hogy a nagyközönséggel megismertessék terveiket.

Szelestey-Polgár Attila nagyapja hatására kezdett el családtörténettel foglalkozni. Családjuk krónikabeli tagja volt az a Vecellin lovag, aki ezerhuszonnégy esztendeje István fővezéreként megölte Koppány vezért, éppen Veszprém közelében. A két államférfi véleménykülönbsége, a hatásukra kettészakadt magyarság olyan helyzetet alakított ki, mint amilyenben ma is élnek a honi lakosok. Pedig a legfontosabb értékek nem lehetnek „oldalfüggők”, vallja az ötletgazda, aki a tervezett kétalakos szoborba a két legfontosabb vezér megbékélését, és népük újraegyesítését álmodta. Így lesz a szobor a múlt emléke és a jövőnek szóló figyelmeztetés.

A szobor első makettje az Óváros téren, a régiségbolt kirakatában látható
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szimbolikus jelentőségű a szobrászművész kiválasztása is; Matl Péter Kárpátalján, Munkácson él kisebbségi magyar létben. A művész legismertebb alkotása a Vereckei-hágón álló emlékmű, de az ópusztaszeri és a sátoraljaújhelyi szobra is az egész Kárpát-medencei magyarsághoz szól. – Jó lenne tőle itt, a nyugati országrészen is egy alkotás – fogalmazta meg a gondolatot Szelestey-Polgár Attila.

A benyújtandó javaslathoz hiányzott még a leendő liget helyszíne. Az eredeti ötlet, a Séd-völgye helyett az önkormányzat az Avar utca végét javasolta. Ha elkészül a Pápai utat a Jutasi úttal összekötő útszakasz, a „Megbékélés ligetét”, benne Matl Péter szobrát sokan láthatják majd. Addig a szobor első makettje az Óváros téren látható, a régiségbolt kirakatában, a gyűjtést és a „kampányt” pedig az a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület koordinálja, amelynek Szelestey-Polgár Attila is tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában