a hagyományos bemutató elmarad

2021.04.08. 07:00

Hamarosan kézbe vehetjük a Veszprémi Szemlét

Elkészült a Veszprémi Szemle idei első száma, amelyet április második felében vehetnek kézbe az olvasók.

Marton Attila

Veszprémi Szemle bemutatója.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A járványhelyzet miatt a várostörténeti folyóirat legfrissebb számának hagyományos bemutatója ezúttal is elmarad, tájékoztatott Faa Judit, a Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette, a folyóirat idei első, összességében 60. számát várhatóan az április 19-ei héten lehet személyesen átvenni, a pontos időpontról az alapítvány később ad tájékoztatást.

A tanulmányok rovatában öt publikációt jelentetnek meg. Simon Anna a veszprémi székesegyház 1907–1917 közötti berendezéséről írt, Somorjay Sélisette a veszprémi érseki palota kápolnájáról készített tanulmányában az építéskori eredeti állapotot és a millennium korára datált restaurálást mutatja be. A gyulafirátóti premontrei prépostság alapítása és monostorának viszontagságai címmel közölte írását Horogszegi Tamás, míg Karlinszky Balázs a Cholnoky-lakótelep templomának építéstörténetét mutatja be. Kovács Győző a 2019-es év veszprémi meteorológiai viszonyait elemzi tanulmányában.

A Közlemények rovatban Koppány András a Vár utca 33. szám alatti ferences templomban és környezetében végzett régészeti kutatásról írt, Kertai Bendegúz a veszprémi várbörtönről ad történeti áttekintést.

A lapszámban olvasható még Próder József személyes visszaemlékezése veszprémi gyermekkori élményeiről, míg Csiszár Miklós mutatja be Huszár Józsefné Júlia Van neked Volt? című könyvét.

A várostörténeti folyóirat idei első számát Karlinszky Balázs, a szerkesztőbizottság tagja szerkesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában