Veszprémi színészek szavalták Petőfi verseit Alsóörsön 1973-ban, a költészet napján

Többek között Cserhalmi György és Majczen Mária, a fiatalon elhunyt színésznő is látható a Filmhíradó korabeli felvételén.

veol.hu

1973 áprilisában Alsóörsre látogatott a Veszprémi Színház hat művésze, Simon István költő Petőfi-összeállítását adták elő.

- Tíz éve vagyok vidéki színésznő, tíz éve járom a vidéket, és hiszek abban, hogy minden egyes ilyen út próba is egyben. Persze nem csak az én személyes próbám, hanem a színház próbája. Kis városokat, falukat, községeket kell meggyőzni a színház csodálatos voltáról. Itt, ezeken a színházakat ritkán látó vidékeken kell megteremtenünk az élményt – mondja a kisfilmben Majczen Mária színésznő.

Majczen Mária (Zamundani, Jugoszlávia, 1937. december 5. – Budapest, Józsefváros, 1974. november 19.) Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagja. Középiskolai tanulmányait Nagykanizsán végezte. Orvosnak készült, majd tanítói diplomát szerzett és tanított. 1957-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol színésznőként 1961-ben kapott diplomát. 1961-től korai haláláig a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt. Leginkább társalgási darabok fiatal hősnőit és drámai karakterszerepeket alakított. Ő játszotta többek között Tatjánát a Latinovits Zoltán rendezésében színre vitt Gorkij-darabban, a Kispolgárokban. 1960-tól több filmszerepet is vállalt. Súlyos betegsége miatt korán lezárult pályája, 36 évesen hunyt el. 2001-ben a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagjává választották.

Alsóörs korabeli művelődési viszonyairól a helybeli Becsi László beszél a kisfilmben: – Én maszek kőműves kisiparos vagyok. Hát itt a szórakozás elég gyenge. Egy, a művelődési ház van, ott viszont csak 9 óráig lehet. Nincs egy cukrászda, zenés hely, sehol nincs. Csak nyáron. Ilyenkor a fiatalok, 5 órától 9-ig van nyitva a kocsma, mondjuk nem egy rossz hely, oda elmennek, és ott kártyáznak, ultiznak. Ez, tán semmi más. Jó volna valami jó víg, operettek vagy valami ehhez hasonló. Azt a falusiak nagyon szeretnék.

A Filmhíradó tudósításában feltűnik népszerű színészünk, Cserhalmi György is, aki akkoriban szintén a Petőfi Színház társulatának volt tagja.

Cserhalmi György (Budapest, 1948. február 17.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színész, érdemes művész, jelenleg megyénkben, Kékkúton lakik. 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Békés András osztályában. 1972–75 között a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 1977–79 között, valamint 1989–91 között a Nemzeti Színház színésze volt. 1979–83 között a Magyar Filmgyártó Vállalat művésze volt. 1983-ban a Budapesti Katona József Színház alapítója és 1989-ig tagja is volt.

1991 óta szabadúszó. 2007-ben Zalaegerszegen rendezőként is bemutatkozott. Arthur Miller Pillantás a hídról című művét vitte színre. 2010–18 között Székesfehérvárott, a Vörösmarty Színházban játszott.

Több mint kétszáz filmben szerepelt, korunk egyik legjelentősebb férfiszínésze, modern hőstípus. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője. Szabó István Mephisto című műve meg is kapta a díjat. Wim Wenders a 10 legjobb színész közé választotta be Cserhalmi Györgyöt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában