Látványőrlés, kenyérsütés, szakajtó készítés is várta az érdeklődőket Kapolcson

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet felkarolta az 1825-ben épült Szaller Malmot, amelyben Pünkösdhétfőn már látványőrlést tartottak az érdeklődőknek, akik bepillantást nyerhettek az egykoron híres helyi vízimalmok működésébe, történetébe.

Tóth B. Zsuzsa

20210523 Kapolcs Falumalom Nap Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az első Falumalom Napra már kora délelőtt sokan érkeztek a malom udvarára, ahol helyi és Veszprém megyei mesterek kézműves bemutatókat és foglalkozásokat tartottak. Szalmafonó, kerámiafestő, malomjáték készítő és bőröző is várta a vendégeket.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A malomra kíváncsi vendégeknek az egylet elnöke, Márta István elmondta, hogy az ipartörténeti és turisztikai jelentőséggel bíró egykori Szaller malmot részben önerőből, részben pályázati támogatással újították fel mostanra, beszélt az épület és felújítása történetéről. Szabó Mihály enyingi molnár pedig inasa, Horváth-Budai Bendegúz segítségével bemutatta a különféle malmokat, a gabonaféléket, a szárítót, az őrlést, a malom egyes részeinek működését. Beszélt arról, hogy egykor a szíjvarrástól a felvonók spanolásán át a szita beselymezéséig minden a molnár dolga volt, aki értett az ácsoláshoz és a kővágáshoz is.

 

Mint elmondta, ma hazánkban hozzávetőlegesen kétszáz molnár dolgozik aktívan az 52 működő malomban. A malom látogatói titkos ajtón keresztül jutottak ki az épületből a szintén közelmúltban felújított, működő malomkerékhez, a malom emeletén berendezett moziban pedig a helyi értékről vetített kisfilmet láthatták. A kézi őrlők segítségével a gyerekek nyertek bepillantást a molnárok életébe, miközben a kemencében már sült a kenyér és a langalló.

A malom a jövőben csoportokat is fogad a látvány őrléseken, nyitva lesz a falu eseményei, fesztiváljai idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában