Lenyűgöző főnixmadár született Herenden

A Herendi Porcelánmanufaktúra 2026-ban ünnepli alapításának 200. évfordulóját. Ennek apropóján már évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a jeles évforduló előtti utolsó tíz évben készítenek egy-egy monumentális műalkotást, így tisztelegve az elődök előtt.

Molnár Sándor

n Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója a másfél méter magas porcelánnal

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Már elkészült egy nagyméretű díszkút, valamint a frankfurti Ambiente kiállításon különdíjat nyert monumentális sárkányteknős figura, tavaly egy méretes szarvcsőrű madár, 2021-ben pedig egy monumentális főnixmadár műalkotás született.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az időről időre újjászülető főnix, bár csak legendákban létezik, mégis aktuális üzenetet hordoz. A bennünk munkáló belső tűz, vagyis belső energiánk, optimizmusunk, pozitív akaraterőnk és alkalmazkodóképességünk segítségével leküzdhetjük azokat a nehézségeket, amelyeket a világ elénk gördít. Ha a főnixfigurára tekintünk, jusson eszünkbe ez a gondolat: ahogy a madár időről időre újjászületik, úgy az emberiség is képes minden nehézségen túljutni vallják az alkotók az unikális porcelán remekről, amelyet a járvány idején alkottak meg. A Zeke Szabolcs iparművész által tervezett herendi főnixből háromféle méretben készült porcelánalkotás. A legnagyobb méretűt néhány napja állították ki a manufaktúra aulájában.

A főnix készítésében részt vevő dolgozók összeálltak egy csoportképre a gyár aulájában
Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

A bravúros porcelánfigura lenyűgöző adatokkal bír: a 150 centiméter magas és 120 kilogramm súlyú. A kivitelezése 2020-ban kezdődött, 282 napot dolgoztak rajta, és mintegy ötvenen vettek részt a megvalósításában. Három tonna gipsz kellett a gyártáskor használt 29 gipszforma elkészítéséhez, és összesen 580 kilogramm masszára volt szükség a figura megalkotásához. A festéskor 11 liter mázat használtak fel, és hét különböző színt citromsárga, viaszsárga, vaspiros, vérpiros, pompadour, violet és fekete festettek rá. Mivel bizonyos színek agresszíven viselkedhetnek egymással, ezért komoly szakmai kihívást jelentett az egymásra festésük.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A főnixmadár testén 35 levelet is elhelyeztek azért, hogy kiemeljék a figura plasztikusságát. Az égetés során a porcelán önálló életet él a kemencében: alakul, vetemedik, ezért a legnagyobb kihívás az volt, hogy a kilenc elemből álló madarat hogyan tudják úgy összeilleszteni az égetés után, hogy az egész egy egységes műalkotás képét mutassa. A monumentális főnixmadár közel egy hónapig lesz látható a manufaktúra aulájában, majd megkezdi hazai és nemzetközi körútját.

n Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója a másfél méter magas porcelánnal
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Először a Herendi Porcelán Palotába szállítják Budapestre, később onnan a világ különböző tájaira, hogy hirdesse a herendi mesterek tehetségét.

- Már megkezdtük a 2022- es nagyméretű, új alkotás elkészítését, amely megjelenésében és tömegében illeszkedik ehhez a főnixmadárhoz. A nagyon különleges, a keleti gondolkodásmódot hordozó tigrisfigurát is Zeke Szabolcs iparművész tervezi – nyilatkozta lapunknak Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki elárulta azt is, hogy szeretnék majd ezeket a rendkívüli alkotásokat együtt is bemutatni az alapítás 200. évfordulóján, 2026-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában