Színélmény több rétegben

2021.05.24. 11:30

Tizenöt év után nyílt önálló kiállítás a veszprémi származású festőművész alkotásaiból

Tizenöt év után nyílt önálló kiállítás a veszprémi származású Somody Péter festőművész alkotásaiból a Csikász Galériában pénteken.

Marton Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

A „sietsz, de látod, hogy túl lassú vagy” című tárlaton látható 27 művének többsége 2020-ban és idén készült, így először láthatja őket a nagyközönség. Korábbi festményeihez hasonlóan a friss alkotásokat is expresszív festészeti nyelv, a geometrikus absztrakció formavilága – biomorf formák, cseppek ellipszisek –, a homogén színfelületek és intenzív színhasználat jellemzi, fogalmazott megnyitójában Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítás kurátora. Hozzátette, Somody Péter a színekkel és a formákkal foglalkozik képalkotásában. Munkái zavarba hozzák a befogadót, de nem provokálnak. Műveivel a látásról való tudását osztja meg, képei bizonyítják, a látás tanulható, fejleszthető, húzta alá az igazgató.

Fotó: Nagy Lajos

– Nem festi meg a tér illúzióját, mégis teret teremt a formák elmozdulásával, a biomorf formák egymásra rétegzésével és a színsávok kombinálásával. Nem a valós tárgyak lesznek képpé, a kép lesz valós tárgy – zárta megnyitóját Hegyeshalmi László.

Somody Péter a 2000-es évek elején több, vékony rétegben terülő műgyanta rétegből hozta létre festői felületeit. Ezek a rétegek pigmentekkel megszínezve hol áttetsző, hol teljesen fedő színtesteket alkottak; többnyire amorf, szabadon alakuló formavilággal. 2015-től a színből és festékből álló felületek sávos-csíkos mezőkkel, különböző sűrűségű és eltérő frekvencián megszólaló képelemek társaságában kezdtek megjelenni. A legújabb képek ismét erőteljesen használják az öntött, lakk és műgyanta felületeket, ismét többet bíznak a csendben, lassan terülő festéktömegre.

 

Somody Péter Veszprémben született, jelenleg Pécsen él és dolgozik, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi tanára. Legutóbb 2006-ban szerepelt egyéni kiállítással Veszprémben, akkor is a Csikász Galériában. 2013-ban elnyerte a Veszprémi Tavaszi Tárlat nívódíját, 2015-ben Munkácsy-díjjal ismerték el.

A tárlat július 3-ig látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában