A legújabb számával jelentkezett a Veszprémi Szemle

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 61. és a Veszprémi Szemle-könyvek 13. számának bemutatójára került a napokban az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban – hosszú idő után az érdeklődő közönséggel.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A folyóirat Busics György A veszprémi Szent György-kápolna és néhány Veszprém megyei középkori templom alaprajzi méretezése a korabeli mértékegységben című tanulmányával startol. A cím hossza ne tévesszen meg senkit, nagyon érdekes írást hozott a lapba az egyetemi tanár. Csakúgy, mint Karlinszky Balázs, aki a Középkori települések Markó területén dolgozatával „érkezett”.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Érdekes írás a Veszprémi végrendeletek 1735-1764 című Földesi Ferenc tollából. Ugyancsak ő írta meg a 98 esztendősen „csendesen megpihent” helytörténész, Hogya György (1923-2021) nekrológját. Helyet kapott még a legújabb Szemlében Csiszár Miklós Versszerető öregdiákok alapítványa őrzi a nevét – adalékok Nyakas János tanár munkásságához című közleménye is. A könyvszemlében Vörösné Szabó Györgyi, Csiszár Miklós és Fogl Krisztián Sándor írásai is megtalálhatók. A helytörténeti barangolásban pedig a szép emlékű etnográfus, Morvay Péter dolgozata olvasható Kádárta helyneveiről.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprémi Szemle-könyvek 13., Varga Béla Életem, emlékeim című kötetét Praznovszky Mihály irodalomtörténész mutatta be, ami több volt, mint könyvbemutató, hiszen „az örök könyvtáros”, a 91 esztendős úr maga is ott volt, és többször elérzékenyült, csakúgy, mint a közönség.

Varga Béla Életem, emlékeim című kötetét Praznovszky Mihály irodalomtörténész mutatta be Fotó: Balogh Ákos/Napló

A bemutató előadást Nagy Szabolcs (az MNL Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, főlevéltáros) Tanácsköztársaság Veszprémben címmel tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában