A szigligeti vár felújítása során interaktív kiállítótér is készült

A vár napokban átadott fejlesztésének köszönhetően a turisztikai vonzerő szempontjából szintet lépett, és a kiegészítő szolgáltatásokkal, programokkal egész napos kikapcsolódást nyújt az egész családnak. A projekt 470 millió forint európai uniós támogatás és 60 millió forint önkormányzati önerő segítségével készült el.

Tóth B. Zsuzsa

A szigligeti vár felújítása során interaktív kiállítótér is készült

Fotó: Penovác Károly/Napló

A mostanra kialakított interaktív kiállítás tapintható tárgymásolatokkal, világító vármakettekkel, élethű jeleneteket ábrázoló magas színvonalú diorámákkal, 3D-s rekonstrukciós képekkel és sok egyéb interaktív elemmel tárja a látogató elé a vár több mint 750 éves történetét.

Az új kiállítótermekben egy modern, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív tárlat várja a látogatókat. A korábbihoz képest négyszeres alapterületűre bővült az új kiállítási rész, melynek kurátorai Nagy-Labbancz Adrienn és Virág Zsolt voltak a Magyar Kastélyprogram Nkft.-től.

A látogató interaktív makettek segítségével végigkövetheti a szigligeti vár építéstörténetét, és megismerheti a várat birtokló családokat, címerüket, családfájukat, valamint a hozzájuk kapcsolódó hiteles történeteket és legendákat. A török háborúk végvári időszakának bemutatása, a katonák fegyverzete, valamint a várnagyok szerepe is a kiállítás egyik témája, de a vár mindennapi életébe is betekintést kapnak az érdeklődők.

A szigligeti vár felújítása során interaktív kiállítótér is készült Fotó: Penovác Károly/Napló

A Balaton-felvidék más végvárait és az egykori balatoni hadiflotta sajkáit is bemutatja a kiállítás, és látható, hogy milyen volt Szigliget, amikor még szigetként állt a Balatonban. A palotaszárnyban egy vetítőhelyiség várja a látogatókat, ahol úgy érezhetik magukat, mintha egy hatalmas időablakon keresztül tekintenének vissza a múltba. A teremben 3D-technológia alkalmazásával készült és vetített filmben az animációkra épülő képi világ tudományos igényességgel és hitelességgel párosul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában