Balatoni fürdőzők és más történetek a pápai folyóiratban

Az Acta Papensia református folyóirat legfrissebb, dupla számáról Hudi József főszerkesztő-levéltárvezető adott összefoglaló ismertetést lapunknak.

Laskovics Márió

Az Acta Papensia legújabb száma érdekes közleményeket tartogat

Fotó: Hudi József

A múlt hónapban jelent meg az Acta Papensia, a Pápai Református Gyűjtemények Közleményei című folyóirat 2021. évi 1–2. összevont száma. A könyv terjedelmű, 234 oldalas kiadvány számos érdekes olvasmányt tartalmaz.

– A pápai származású, történész végzettségű Üveges Bence a zsidóság történeti szerepét értelmezni próbáló páriakapitalizmus-elmélet empirikus vizsgálatára vállalkozott. Arra volt kíváncsi, hogy a pápai zsidóság valóban azt az utat járta-e be, amelyet az elmélet kidolgozói felvázoltak. Úgy tapasztalta, hogy a 19. századi pápai zsidóság egymást követő három nemzedéke között nincs szerves összefüggés: a leggazdagabb családok a század második felében kicserélődtek, a tőkét gyűjtő terménykereskedők utódai közt nincs gyáralapító nagyvállalkozó. A reformkori perek sem bizonyítják, hogy a kölcsönadással foglalkozó zsidók nyerészkedő uzsorások lettek volna. Inkább kivételesnek tekinthető, hogy egy-egy életvitelszerűen uzsoráskodó egyénnek meggyűlt a baja a bíróságokkal. Közéjük tartozott az 1850 körül született Stern Ármin, akinek bűnözői „karrierjét” is megismerheti az olvasó – tudtuk meg Hudi József főszerkesztő-levéltárvezetőtől, akinek írása és forrásközlése a balatonalmádi 1897. évi fürdőhelyi életet mutatta be. A magyar középosztály fürdőjének számító Almádi ebben az időszakban zárkózott fel Balatonfüred és Siófok mögé.

Az Acta Papensia legújabb száma érdekes közleményeket tartogat Fotó: Hudi József

Köblös József történész-főlevéltáros a pápai református egyházközség 18. századi lélekösszeírásait, Rainer Pál történész-muzeológus Ambrózy Gyula (1841–1921) magyar királyi pénzügyőri főbiztos 1916-ban írt önéletírását tette közzé. Az önéletírás a magyar pénzügyőrség első nemzedékének hétköznapjaiba enged bepillantást. Gelencsér József jogtörténész tanulmányban ismertette a székesfehérvári Sóstó új- és legújabb kori hadtörténeti szerepét. Sárközi Gergely Antal református segédlelkész, PhD-hallgató Rózsa István pápai református kollégiumi tanár könyvtárosi tevékenységét, Mezey Zsolt művelődéstörténész közleményéből a reformkori pápai kollégiumi képzőtársaságot mutatta be. A Szemle rovatban S. Lackovits Emőke Berszán Lajos erdélyi plébános életművét bemutató kötetet (Toldi Éva újságíró könyvét), Pátkai Ádám Sándor veszprémi régész-muzeológus pedig Szabó Előd dunántúli református egyházkerület-történeti monográfiáját ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában