Életre kel a Laczkó Dezső Múzeum a Múzeumok éjszakáján

Négy helyszínen, rengeteg programmal vár a Laczkó Dezső Múzeum minden érdeklődőt a Múzeumok éjszakája keretében június 26-án, szombaton 16 órától éjfélig.

Horváth Virág

A Fényben tündöklő üvegművészeti kiállítást éjszakai tárlatvezetéssel is bemutatják

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Országszerte június 26-án, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakája programot. Az idei a 19. alkalom, hogy a Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton szélesre tárják kapuikat a múzeu­mok.

– Különleges alkalom lesz az idei rendezvény, hiszen a Múzeumok éjszakája lesz a világjárvány és a pandémia utáni újranyitást követő első országos jelentőségű kulturális esemény – emelte ki Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében.

Az idei Múzeumok éjszakájának központi gondolata a fordulópont. A világjárvány és bezárt kapuk hónapjai után a várva várt újranyitás új lehetőséget teremthet a kulturális intézmények számára is a megújuláshoz, az újraértelmezéshez, az új utak felé való elinduláshoz.

Veszprémben a Múzeumok éjszakáján különleges programokkal és hosszabbított nyitvatartással várja látogatóit a Laczkó Dezső Múzeum is. Az újranyíló várbörtönben 16 órától óránkénti tárlatvezetés keretében ismerhetik meg az érdeklődők, milyen volt az élet a mínusz harmadikon. A Hősök Kapujában lévő Fényben tündöklő kortárs üvegművészeti kiállításban éjszakai kurátori tárlatvezetést tartanak, valamint a kiállításhoz kapcsolódva „üvegsétára” várják az érdeklődőket.

A Fényben tündöklő üvegművészeti kiállítást éjszakai tárlatvezetéssel is bemutatják
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Laczkó Dezső Múzeumban megnyílik a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállítás. Tárlatvezetéseket tartanak majd a Magyar Világ 1938–1940 és a Vidd el a te faludba című kiállításon.

A múzeum foglalkoztatótermében az intézmény régészei sírbontás közben avatják be az érdeklődőket hivatásuk titkaiba. A 23 órakor kezdődő Varázslatos sírbontás során a boszorkányok, a hozzájuk fűződő hiedelmek, szokások kerülnek górcső alá.

Újra kitárja kapuit a Bakonyi Ház, melybe mozgalmas élet költözik az est folyamán. A ház etnobotanikai oktatókertjében fűszer- és gyógynövény-bemutatót tartanak, valamint egy hajdanvolt világ esti szokásai elevenednek meg, a kisebbeket pedig népi játékudvar várja a Bakonyi Ház kertjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában