új évad

2021.06.04. 14:00

Óriási erővel tér vissza a Pannon Várszínház – Szórakozásból nem lesz hiány

A pandémia miatt töredékesre sikerült jubileumi, huszadik évad végén a Pannon Várszínház már a következő évadát tervezi. Az előadásokról csütörtökön sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Horváth Virág

Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elmondta, június 18-án a nézők immár élőben tekinthetik meg az idei évad záró darabját, a Hotel Mentholt. Az előző évadban elmaradt előadásokat is pótolni fogják, ám a 2021/2022-es színházi évadban öt teljesen új darabbal is készülnek. Az igazgató hozzátette, a színház a pandémia idején nehéz helyzetbe került, a bérletesek egyharmadát elveszítették. Emellett mivel magánszínházi besorolási kategóriába került át a színház, a normatív előadóművészeti támogatás lehetőségétől is elestek önhibájukon kívül. Hozzátette, a város és az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatására mindig számíthatnak, ahogyan most is.

A 2021/2022-es színházi évadban öt teljesen új darabbal is készülnek, mondta el Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója Fotó: Penovác Károly/Napló

- Az öt nagyszínházi bemutató mellett a következő évadra tervezünk egy workshop sorozatot is, amelynek a címe egy mozaikszó: ÉLJ. Egri Zsófia és Keresztesi László ötletgazdák a játékmesterek a projektben, hozzájuk csatlakozik még Kárpáti Barbara, Szelle Dávid és Ifju Martin, ez június közepén elkezdődik. Ennek célja, hogy a nonverbális kommunikációt iskolás kortól a nyugdíjas korosztályig ismertessék, és ez nagyon sokat fog jelenteni úgy színházi előadásaink, mint A TÁNC fesztiváljának könnyebb befogadása érdekében is – tette hozzá Vándorfi László.

A 2021/22-es évadban a Liliomfi című darabot Szelle Dávid rendezésében láthatják a nézők. A darab rendezője a sajtótájékoztatón elmondta, úgy szeretnék modern köntösbe bújtatni az előadást, hogy az ne vegyen el az eredeti szövegkönyv értékéből. Úgy tervezik, az előadás során a fókusz a színészeken marad az utolsó percig. A Decameron az évad egyik ősbemutatójaként lesz látható, ahol Géczi János, Likó Marcell, valamint Vándorfi László közös munkájaként születik meg a nem mindennapi poszt-covid történeteket feldolgozó színdarab. Élő, akusztikus zenéket megszólaltató előadást várhatunk, amely nem musical, de rengeteg fordulattal kecsegtet.

Az Amadeus M. Tóth Géza rendezésében kerül színpadra Fotó: Penovác Károly/Napló

Az évadban ez után egy vendégelőadás mutatkozik be, a Forte Társulat, Horváth Csaba által rendezett Nagy füzet című díjnyertes produkciója. Ezt követi majd az előző évadból áthelyezett Amadeus című előadás, Peter Shaffer tollából, M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas filmrendező rendezésében. Az évad zárásaként a Csárdáskirálynő operettet tűzik műsorra. Vándorfi László elmondta, meggyőződése, hogy a hagyományok megsértése nélkül, apró változtatásokkal lehet újításokat csempészni az operett műfajába is.

A Pannon Várszínház igazgatója bejelentette a sajtótájékoztatón azt is, hogy a Csárdáskirálynő előadásukat a Veszprémi Operettfesztiválnak is fel fogják ajánlani, ezzel is erősítve a két színház közötti kapcsolatot.

A sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester elmondta, Veszprém város vezetése nem fogja a színházat magára hagyni. – Mi büszkék vagyunk arra, hogy Veszprémnek három színháza is van, és mindent el fogunk követni, hogy ez a tradíció tovább éljen. Ebben a nehéz helyzetben a közösséggel együtt, össze kell kapaszkodnunk, hogy együtt túllegyünk ezen az időszakon, de én érzem a város felelősségét, és biztos vagyok benne, hogy mindent elkövetünk a magunk lehetősége szerint – tette hozzá.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Pannon Várszínház az elkövetkezendő időszakban rengeteg színes programmal készül, a Tánc Fesztiválja mellett együttműködik majd a Forte Társulattal, a Magyar Mozgókép Fesztivállal, a Kováts Péter által vezetett Mendelssohn Kamarazenekarral és az Auer Fesztivállal, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában