Paraszti gasztronómia és kézműveskedés a Kékfestő Múzeum udvarán

A Kékfestő Múzeum játékos parasztudvarában a régi népi világ eszközeivel ismerkedhettek meg a látogatók, emellett kékfestő játszóház hívogatta a családosokat.

Laskovics Márió

A népi játszodában egyebek mellett spájzot, tűzhelyet és füstölőt próbálhattak ki a kisgyermekek

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A városi háromnapos, három helyszíni nyárköszöntő rendezvény keretében a Kékfestő Múzeum udvarán Túl az Óperencián címmel várták az érdeklődőket szombaton és vasárnap.

Kovács Beáta múzeumpedagógus elmondta, a közkedvelt kézművesasztalnál fonalbabákat, kékfestős tulipánt és baglyot készíthettek, illetve könyvjelzőt mintázhattak kis nyomódúcokkal kétféle anyagra a résztvevők.

Simon Györgyi látogató nyugdíjasként azért érkezett barátnőjével a rendezvényre, mert kíváncsi volt, és nagyon szereti a kékfestést, vásárokon mindig elámul a csodás anyagokon. Boldogan és büszkén alkotott, saját kezűleg varrta és tömte ki a kis kék baglyot.

– Gyermekkórházban, majd bölcsődében dolgoztam, úgyhogy mindig kisgyermekek között voltam, szeretek velük lenni, mert csodálatos teremtmények. Ebből kifolyólag megmaradt a játékos kedvem is, egyszer kaptam egy szu­per­nagyidíjat. Szeretünk olyan helyekre járni, ahol szeretet, tisztaság és a hagyományok vesznek körül minket – tette hozzá Simon Györgyi.

A népi játszodában egyebek mellett spájzot, tűzhelyet és füstölőt próbálhattak ki a kisgyermekek Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Ökocsiga játszóházat üzemeltető Sáfrány László vállalkozó Paksról érkezett, első alkalommal, többségében saját készítésű játékaival jött Pápára. Mint mondta, Győrből kapott meghívást a rendezvényre a szervezőtől. A múzeum hátsó udvarán Kemencés parasztudvar elnevezésű játszodájában a régi paraszti gasztronómiát igyekezett megjeleníteni főleg a kicsik számára. A kemencét, sparheltet, füstölőt, tyúkólat, halászkunyhót utazóládákból alakította át, bővítette ki kerítéssel, székekkel, asztalokkal. Így a gyerekek nemcsak eljátszhatták a sütés-főzést, hanem játékból meg is ebédelhettek.

– Egy dolgot komolyan lehetett csinálni, lisztet. A 19. század elejéről származó, általam felújított kézimalommal búzát őrölhettek, megszitálhatták az őrleményt, átláthatták a folyamatot. A gyereknek ez újdonság, jó játék, míg a felnőttek elkezdik mesélni a saját, hozzá fűződő élményeiket, történeteiket – jegyezte meg Sáfrány László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában