Sokféle műfajban alkot az Olvasólámpa legutóbbi vendége

Új gyerekregényéből és verseiből is felolvasott Vörös István József Attila-díjas író, költő az Olvasólámpa irodalmi programon a napokban.

Marton Attila

20210617 Veszprém Dubniczay palota. Olvasólámpa c. irodalmi sorozat eseménye, Vörös István íróval Kilián László szerkesztő beszélget. (fehér) Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A több éve futó és a Művészetek Háza – Dubniczay-palotában tartott rendezvényen ezúttal is a vendég művei voltak a középpontban, amelyeket a hagyományokhoz híven a szerző olvasott fel. Vörös Istvánnal Kilián László szerkesztő beszélgetett a felolvasások között.

Elhangzott, a szerző magyar–történelem, majd cseh szakon végzett, ösztöndíjjal három szemesztert töltött a prágai Károly Egyetemen, később New Yorkban is több hónapig tartózkodott, majd írói ösztöndíjjal egy évet élt családjával Berlinben. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a cseh tanszéket vezette, jelenleg az esztétika tanszék oktatója. A szerző verseskötetek mellett novellákat és regényeket is írt, és a klasszikus mellett a könnyedebb stílusban – sci-fi, krimi – is alkot. A különböző műfajú írásait azonban összeköti a humor.

A beszélgetésen a külföldi élmények, a szerző irodalmi-szellemi rokonsága mellett az anekdota szerepe is szóba került. Vörös István elmondta, ezek a csattanós, rövid történetek a mai irodalomban is fontosak: olyan szövegszigetet jelentenek, ami tükrözheti a szöveg egészét. A szerző műveit több nyelvre, például csehre és németre is lefordították, a napokban pedig arabul jelenik meg az első verseskötete. A programon legújabb gyerekregényéből (Loni és a kísértetek), továbbá korábbi és friss verseiből olvasott fel.

Az Olvasólámpa sorozatban két program lesz a közeljövőben: előbb Kemény Zsófi író, slammer, majd Ladányi István költő, író, irodalomtörténész lesz a vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában